Kövess minket!

Médiapiac

Hadas Kriszta: „Nem bratyizom senkivel”

Olyan műsorok fémjelzik a pályafutását, mint a Napló, a Keresem a családom, a Jön a baba vagy a Volt egyszer egy Vadkelet. Szerkesztő-riporterként a kezdetektől az emberi történetek és sorsok érdekelték, amelyeket esze ágában sincs stúdióból bemutatni. Hadas Kriszta a dolgok sűrűjében érzi otthon magát.

Ha találkozol egy külföldivel, akinek be kell mutatkoznod, mit mondasz?

Hadas Kriszta vagyok. Televíziós szerkesztő-riporter. Kétgyerekes anya, feleség. Ennél több nem is szeretnék lenni sem a munkában, sem a magánéletben.

Olyan szakmai mintaképeid voltak, mint Szegvári Katalin vagy Rangos Katalin. Mikor dőlt el, hogy hozzájuk hasonló karakter leszel?

A szüleim egy szem gyereke vagyok. A családunkban mindig is megszokott volt, hogy a nők – köztük az édesanyám és a nagyanyám – azon túl, hogy vezették a háztartást, és gyereket neveltek, sikeres üzletemberek voltak. Már egész kicsi koromban azt láttam, hogy az a normális, ha a nők ugyanúgy dolgoznak, mint a férfiak. Miért gondolják az emberek keménynek azt a nőt, akinek konkrét gondolatai és elképzelései vannak a hivatásáról? Ugyanúgy tudok bőgni egy kutyás filmen, mint aki elsőre érzékenyebbnek tűnik. Ha látnád, hogyan viselkedem a családommal… (Nevet.) A szakma más. Határozott elveim vannak. Pontosan tudom, mit és hogyan akarok bemutatni. Kimondom azt, amit gondolok. Szegvári Kati ugyanilyen. Ő édesanyám jó barátnője vagy ezer éve. Rangos Kati, a mesterem szintén. Ettől még tudunk együtt pityogni, ahogyan nagyokat nevetni is.

Mit szólt a pályaválasztásodhoz a nagyapád, aki a leginkább bízott benned?

A család férfi tagjai lágyabbak voltak velem. Nagyapám minden szombaton a 168 Órát hallgatta. Megfogadtam, hogy egyszer az én hangom is szól majd hozzá a készüléken keresztül. Sajnos nem élte meg. Úgy tudom, Friderikusz után én voltam a legfiatalabb, akit a nagy rádiós generáció tagjai, mint Rangos Kati, Rádai Eszter, Bölcs István, Mester Ákos, Szénási Sándor és Nej György, befogadtak maguk közé.

Hadas Kriszta (Fotó: Pozsonyi Roland)
Hadas Kriszta (Fotó: Pozsonyi Roland)

Tízéves sem voltam, amikor már tudtam, hogy riporter szeretnék lenni. Érdekeltek az emberek, szerettem volna a saját szemüvegemen keresztül bemutatni a világot, kalandokba keveredni. Gyerekként olyan álmaim voltak, mint megfékezni egy elszabadult metrószerelvényt vagy lövészárkokba ugrálni egy háborús övezet kellős közepén.

A teljesítménykényszered soha nem hátráltatott?

Tizenhét évesen már dolgoztam, majd az egyetemi évek alatt is. A lustaság a családban az első számú bűnök közé tartozik. Arra neveltek, hogy ne lébecoljam el az életem. Jó munkát végeztek, mert már attól lelkiismeret-furdalásom van, ha egy napig nem csinálok semmit. Éjszakánként is szinte csak a feladatokon jár az agyam. Persze ez teher is lehet.

Ez rímmel arra, amit Sváby András mondott nekem rólad: „A Hadas a »legmunkakutyább« újságíró, aki elviselhetetlen, amikor nincs dolga.”

(Nevet.) Na látod! A férjem meg azt szokta mondani, hogy velem csak két esetben van baj: ha van munkám, és ha nincs. Meg azt, hogy velem nem lehet csak úgy lenni, mert vagy pörgök, vagy kétségbeesem. Nagyon végletes vagyok.

Sváby örök barátom. A Magyar Rádió gyakornokaként kísértem őt a riportjaira. Már akkor rémes alak volt. Ma is percenként képesek vagyunk elküldeni egymást a francba.

Hadas Kriszta (Fotó: Pozsonyi Roland)
Hadas Kriszta (Fotó: Pozsonyi Roland)

Miután közszolgálatiról kereskedelmi médiára váltottál, Sváby és Kereszty Gábor hívtak a TV2-höz, ahol aztán úgy lettél országosan ismert, hogy alig voltál látható a képernyőn.

1997-ben hatalmas mozgolódás volt a médiapiacon. A kereskedelmi televíziózás új dolognak számított. Jókor voltunk jó helyen. Hülyék lettünk volna, ha nem váltunk. Nagyon izgalmas volt részt venni valami újban. Így lettünk mi az első generációs kereskedelmi tévések. Engem Krecz Tibor, az RTL Klub akkori hírigazgatója hívott a Híradóhoz és az Aktákhoz, de dolgoztam a Frei Dossziéban is.

András és Kereszty jól ismert a Magyar Rádió Krónikájából. Pontosan tudták, mi érdekel: a televíziós doku. Az igazi vészhelyzettel és a Gyerekkórházzal lényegében én csináltam meg Magyarországon az első ilyen típusú műsorokat. Bele is döglöttem. A stábbal fél évig együtt éltünk az orvosokkal és a nővérekkel. Kemény időszak volt.

Mindig is a dolgok sűrűjében akartam dolgozni. A műsorvezetést soha nem ambicionáltam. Abban, hogy mégis ismertté váltam, egyrészt a szerencsémnek, másrészt a munkamorálomnak volt óriási szerepe. A Naplóban sikerült megcsinálnom magam. Ugyanez a műsor második generációjának már nem feltétlenül sikerült, pedig olyan kiváló szakemberek dolgoztak a stábban, mint Korn Anita vagy Való Gábor. A mi időnkben közel kétmillióan néztek egy-egy adást. Volt egy karakteres, karcos stílusom, ráadásul én voltam az az ember, aki egy 30 másodperces jelenetért is képes volt leutazni akár az ukrán határhoz is. Soha nem a könnyebbik végét fogtam meg a dolgoknak. Emlékszem, amikor egyszer Izraelben robbantottak, kisgyerekes anyaként már másnap a repülőgépen ültem, hogy a helyszínről tudósíthassak.

A TV2-t a Napló megszűnése előtt két évvel hagytad el, mert nem jöttél ki az akkori vezetéssel, illetve nem voltál hajlandó semmilyen politikai érát kiszolgálni. Olyan ember hírében állsz, akinek a hitelesség nagyon fontos, csak lélekből vagy képes dolgozni. A közeljövőben újra ezen a csatornán fogsz feltűnni. Miért?

Tanulságos volt, amikor Lovasi Andrást felelősségre vonták, mert fellépett Tusványoson. Valami olyasmit válaszolt, hogy dudorászunk, ahol lehet. Én is megtehetném, hogy megsértődöm a világra, ülhetnék egy kisszobában, és sajnálhatnám magam. Mondhatnám azt, hogy csak bizonyos helyeken vagyok hajlandó dolgozni. De mi történne akkor, ha nem kellenék? Valaki megfogná a kezem?

Hadas Kriszta (Fotó: Pozsonyi Roland)
Hadas Kriszta (Fotó: Pozsonyi Roland)

Ugyan már, egyik oldalon sincs szolidaritás! Ebben a helyzetben mindenki túl akar élni. Az ember egy perc alatt magára marad. Nézd meg, mi történt Sándor Máriával! Fáradt vagyok ahhoz, hogy helyeskedjem. Csak dolgozni szeretnék. Miért ne tehetném ezt ott, ahova hívnak, ahol szükség van arra, amit tudok? Szabadúszó vagyok. Egyik oldalhoz sem tartozom, nem bratyizom senkivel, viszont állami támogatást sem kapok. Semmi olyan műsorban nem veszek részt, aminek köze van a politikához.

Szegvári Katalinnak mondtad egyszer egy interjúban, hogy az ő generációja felelős azért, hogy a rendszerváltás utáni politika keményen betört a médiába. Az akkori fiatalok, köztük te is, pedig végignéztétek, ahogy elszalasztották a független közszolgálati média megteremtésének lehetőségét.

Igen, és azóta a generációm náluk sokkal súlyosabb dolgokat követett el. A közszolgálati média közszolgálatisága ma már végképp elveszni látszik. Jócskán bekoszolódtunk. Sőt, sokkal szervilisebbek, sokkal megalkuvóbbak lettünk. Sokan beálltak kiszolgáló személyzetnek. Ma már nincs mit Kati szemére vetnem. Én akkor, húszévesen csak kapkodtam a fejem. Volt két asztaltársaság, nevezzük az egyiket liberálisnak, a másikat konzervatívnak, amelyeknek a tagjai a saját lövészárkaikból lőtték egymást. Engem a liberálisok fogadtak be, talán nem véletlenül.

Ha lett volna Magyarországon olyan közszolgálati médium, ahol nem szekértáborok alapján készülnek a műsorok, nekem ott lett volna a helyem. A kezdetektől közszolgálati műsorokat készítettem. Ennek ellenére „kertévés” lettem, amit olykor szitokszóként használnak a szakmában, amin jól meg tudok sértődni.

Mi a magyar dokureality műsorok sikerének a titka?

Őszinteségért őszinteséget kapsz cserébe. Ezek a produkciók igaziak. Engem például kevésbé érdekel, ha a kép remeg, az sokkal inkább, hogy amit látunk, valóságos legyen. Persze jó operatőrök, vágók és hangmérnökök nélkül nem mennénk sokra. Nem is szeretném a műsorokat sajátként beállítani. A Keresem a családomat Liluval, Máté Krisztával és Korn Anitával forgattam, a Jön a babát Kéky Kirával csinálom.

Az Újratervezés című TV2-s produkciót pedig Ördög Nórával és Stohl Andrással.

Emlékszem, a férjemmel a nyáron Olaszországban éppen egy körforgalomban vitatkoztunk, merre hajtsunk ki, amikor H. Bíró László, a HBL Produkció tulajdonosa felhívott, hogy arra gondoltak, legyek én ennek az új napi műsornak a főszerkesztője. A férjem rögtön konstatálta, hogy a család megint elveszít egy időre. Egy napig gondolkodtam. Rohadt jó feladatnak és kemény munkának ígérkezett. Megint lehet valami jót csinálni, aminek tényleg van értelme.

Olyan rászoruló emberek házait újítjuk fel, akik nem sajnáltatják magukat, hanem tesznek is azért, hogy új irányt vegyen az életük. Nemcsak a házak alakulnak át, hanem az életek is. Imádok a két műsorvezetővel dolgozni. Ördög Nóra és Stohl András személyében két alázatos és szorgalmas embert ismertem meg, akik nagyon szórakoztató egyéniségek is. Mindannyiunknak új élményt jelent a forgatás.

Hadas Kriszta (Fotó: Pozsonyi Roland)
Hadas Kriszta (Fotó: Pozsonyi Roland)

Mennyire jelent nehézséget megtalálni az egyensúlyt a látszat és a valóság, illetve a komolyság és a bulvár között?

Nézd, én egy műsor esetében szó szerint rátelepedem az alanyok életére. A műsorokban megjelenő szereplőknek, a bemutatott történeteknek effektíve igaznak kell lenniük, valós érzelmeket kell kiváltaniuk. Ez nem jelenti azt, hogy soha nem találunk ki aktivitásokat, mert rá kell segítenünk az eseményekre, de utána már minden magától történik. A Keresem a családomnál például volt, hogy nem sikerült szépen felvennünk azt a pillanatot, amikor két, egymást harminc éve nem látó testvér találkozott. Akkor úgy jártunk. Kétszer nem sírták el magukat örömükben.

A dokureality lassan kiszorul a főműsoridőből, de nincs ezzel baj. Legalább azok nézik, akiket tényleg érdekel. Nem akarok káráló öregasszony lenni, aki folyton azt hajtogatja, hogy bezzeg egykor a riportjait hárommillióan látták. Ma már nem feltétlenül szeretnék sok millió emberhez szólni.

Esetenként napi 24 órát szeretsz dolgozni, megdöglesz egy riportért – jellemeznek a munkatársaid. Ugyanaz a szenvedély hajt ma, mint egykor?

Sokan, akikkel együtt kezdtem, már régen elhagyták a szakmát, vagy vezetők lettek. Én meg még mindig ugyanazzal foglalkozom, mint egykor. Szeretem a szakmám! Nézz rám! Alig tudom nyitva tartani a szemem. De élvezem! Azzal foglalkozhatom, amivel mindig is akartam, akkor meg mi bajom lehet.

(Az interjú eredetileg a Médiapiac 2019/6. számában jelent meg. A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.)

Médiapiac

Kamu folytán került ellenséges tűz alá a Megafon

Avagy a Média1 esete a szakmaisággal. Közleményt adott ki a Magyar Nemzeti Médiaszövetség.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

„Kínos és árulkodó hibába szaladt bele a baloldali Média1, amikor egy paródiaoldalon közzétett képernyőképből kreált valósnak tekintett, a jobboldali média működését lejáratni próbáló hírt” – mutat rá portálunkhoz eljuttatott csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ).

Mi is történt?

Egy blog, amely főként a jobboldali sajtó lejáratására fókuszál, olyan fotót tett közzé, amely a Megafon egy állítólagos bakijára hívta fel az olvasói figyelmét. A mémben minden alap nélkül úgy állították be Kötter Tamást, mint a Magyar Péter-ügy kapcsán egy központi akaratot levezényelni próbáló médiaszemélyiséget.

Ezt tálalta valós hírként a „Véletlenül a központból jövő utasítást is kiposztolta a Megafon egyik tagja, amikor Magyar Pétert támadta” című cikkében a Média1. Az azóta helyesbített bejegyzésről végül a Telex rántotta le a leplet.

Fokozott felelősség az újmédia korában

Az eset kapcsán az MNMSZ közleménye arra figyelmeztet, hogy a politikai elfogultság nem írhatja felül a szakma alapvető szabályait, és hogy az újságírás etikai normáinak betartása mellett az újságírók feladata forrásaik alapos vizsgálata is. „Különösen fontosnak tartjuk ezt az újmédia korában, amelyben már szinte minden képet, hangot és állítást lehet manipulálni. Ezekben az időkben határozottan felértékelődik a szakmai normákra szigorúan hagyatkozó professzionális szerkesztőségek munkája” – teszi hozzá az újságírószervezet közleménye.

Az MNMSZ hangsúlyozza, hogy az írott szónak teremtőereje van, és kifejezi reményét, hogy „ennek felelősségét még a baloldali médiazsoldosok is érzik”. Hozzáteszik, hogy szövetségük eltökélt szándéka érvényt szerezni a szakmai normáknak a változó médiavilágban is, ezért „erre szólít fel minden, magát újságírószervezetnek tituláló alakulatot”.

Az újságíró-szövetség egyúttal szolidaritását fejezi a hamisan hírbe hozott Megafon egész csapatával.

Tovább olvasom

Médiapiac

Megújul az M2 Petőfi TV

Friss arculattal, új műsorokkal jelentkezik a közmédia zenés ifjúsági csatornája.

Közzétéve:

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyártóbázisának épületei és a főváros III. kerületében, Óbudán, a Kunigunda útja 64. alatt, előtérben az M2 Petőfi TV logója, fotó: MTVA/MTI/Zih Zsolt

Az M2 Petőfi TV a Petőfi Rádió műfajgazdag, magyar kínálatához igazodó, sokszínű tartalommal várja nézőit, a fiatalok igényeire szabott, aktuális témákkal – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája szerdán az MTI-vel.

A csatorna új, saját gyártásában készült egyedi tartalmakkal, élő közvetítésekkel, fesztiválok, koncertek, szórakoztató programok bemutatásával, filmes és ismeretterjesztő adásokkal, a fiatalok mindennapjait érintő témákkal várja a nézőket.

A megújulás szoros együttműködésben valósul meg a Petőfi Rádióval, láthatóvá téve a rádiós műsorvezetőket.

A közlemény szerint a csatorna kiemelt célja, hogy napjaink magyar slágereinek, a fiatal feltörekvő, értékteremtő zenei teljesítményt nyújtó zenészeknek bemutatkozási lehetőséget biztosítson a Petőfi Rádió tehetségkutató törekvéseivel szoros együttműködésben.

A tavaly októberben megújult rádióadónak már több ezer felvételt küldtek az új, valamint a széles körben még nem ismert előadók.

Tehetségük kibontakoztatásában, dalaik terjesztésében vállal hangsúlyos szerepet – műfaji megkötés nélkül – a magyar zenei médiumok között egyedüliként a két csatorna – emlékeztetnek a közleményben.

Mint hozzáteszik, a tehetséggondozás mellett fontos törekvésük a múlt könnyűzenei örökségének gondozása, hogy a hazai könnyűzene legendás alakjait közelebb hozzák az ifjúsághoz. A nézők ennek részeként több évtizede készült, zenei ritkaságnak számító archív koncertfelvételeket, interjúrészleteket is láthatnak.

Íme az újdonságok

Az elmúlt évekhez hasonlóan minden hétköznap 21 órától élő műsor várja majd a nézőket. Az Esti Kornél című műsorban különböző zenei formációk aktualitásait mutatják be, de előtérbe kerül az előadók színpadon túli élete, például kedvenc sportjuk, hobbijuk vagy karitatív tevékenységeik.

Az adások továbbá rávilágítanak arra is, hogyan kapcsolódik össze a zene egyéb művészeti és más területekkel. A műsorvezetők között a már jól ismert csatornaarcok szerepelnek, így Csitári Gergely, Pató Márton, Csapó Dóra, Hernandez Vivien, Matthesz Flóra és Tótfalusi Fanni.

A tévéadó újdonságai közé tartozik az élő műsor után következő zenés kívánságműsor. A Mit kíván? című műsor adásaiban válogatást adnak a Petőfi Rádió kívánságműsorának legnépszerűbb dalaiból, valamint zenei témákban megszólaltatják az utca emberét.

Szombat esténként 20 órától a Petőfi Rádióból ismert műsorvezetők, Mák Kata, Fekete László, Habóczki Máté, Szani Roland és Szikora Tamás várják a nézőket a Házibuli című zenés műsorral. Minden adás egy hazánkban népszerű zenei stílust, illetve sokakat foglalkoztató, a dalokban gyakorta megjelenő emberi érzelmet jár körbe különböző rovatokban.

Az adások után szombaton 22 órától koncert- vagy zenés filmet ad a csatorna.

A csatorna népszerű koncertműsora, az Akusztik továbbra is jelentkezik vasárnaponként 20 órától, valamint folytatódik az A38 hajó színpadán és a Kulisszák mögött – az A38 hajón, az A38 Archív és az A38 BESZTOF a zenei szerkesztők válogatásában, a legjobb hazai produkciókkal, érdekességekkel – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Vizsgálat indult az EU-ban az Apple, a Google és a Meta ellen

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) – jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos.

Közzétéve:

MTI/EPA/Caroline Brehman

Margrethe Vestager brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte:

az előzetes vizsgálatok eredményei szerint feltételezhető, hogy az érintett vállatok nem kezdték meg a hónap elején életbe lépett, átjárhatósággal és versennyel kapcsolatos előírásokat tartalmazó szabályozás szerinti kötelezettségek betartását.

A szabályozás szerint az “alapvető platformszolgáltatásokat” nyújtó, kapuőrnek nyilvánított vállatoknak fel kell számolniuk azokat a zárt technológiai rendszereket, amelyek a fogyasztókat egyetlen vállalat, főként saját termékeinek vagy szolgáltatásainak használta felé terelik. Kiemelte, a szabályozás előírja, hogy a vállalatoknak lehetővé kell tenniük, hogy “ingyenesen tereljék” a felhasználókat alkalmazásboltjain kívüli ajánlatokhoz.

Az Európai Bizottság szeptemberben hat szolgáltatót minősített kapuőrnek, az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft céget.

Az uniós biztos szerint az Európai Bizottság “gyanítja”, hogy az érintett vállatok által bevezetett intézkedések nem tesznek eleget a DMA szerinti kötelezettségeiknek. Az uniós bizottság mélyreható vizsgálata során arra keres választ, hogy a Google és az Apple teljes mértékben betartja-e a DMA szabályait, amelyek megkövetelik a technológiai cégektől, hogy lehetővé tegyék, hogy az alkalmazásboltjaikon kívül elérhető ajánlatokhoz irányítsák a felhasználókat. Az uniós bizottság aggodalma szerint a két vállalat saját ajánlataikon kívüli választás esetén “különféle korlátozásokat” alkalmaz, beleértve egyebek mellett díjak felszámolását.

A gyanú szerint a Google nem tartja be azokat az előírásokat, amelyek megakadályoznák, hogy a technológiai óriáscégek előnyben részesítsék saját szolgáltatásaikat a riválisokkal szemben.

“Az Európai Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a Google és az Alphabet keresőfelületeiken előnyben részesítik saját szolgáltatásaikat” – mondta.

Közölte továbbá: az előzetes vizsgálatok szerint az Apple alternatív alkalmazásboltokra vonatkozó új díjstruktúrája és az Amazon keresési találatokra vonatkozó rangsorolási gyakorlata szintén aggályokat vet fel. Az Apple intézkedései, beleértve a webböngésző keresési képernyőjének kialakítását, megakadályozhatják a felhasználókat abban, hogy gyakorolják a szabad szolgáltatásválasztás jogát saját rendszerén belül. Az uniós bizottság a Meta esetében a felhasználók adatainak kezelése és a díjköteles szolgáltatások fizetési feltételeivel kapcsolatosan vizsgálódik majd – tájékozatott.

Az Európai Bizottság közölte: vizsgálata során bizonyítékokat és információkat gyűjt a felvetődött gyanúk tisztázására, az eljárást 12 hónapon belül le kívánja zárni.

Jogsértés esetén a brüsszeli testület az érintett vállalat teljes, globális forgalmának 10 százalékáig terjedő bírságot szabhat ki. A bírságok ismételt jogsértés esetén akár 20 százalékot is elérhetnek.

Folyatódó jogsértések esetén az Európai Bizottság további lépéseket is tehet, például kötelezheti a vállalatot egy üzletág vagy annak egy részének eladására, vagy megtilthatja a rendszerszintű meg nem feleléshez kapcsolódó szolgáltatások nyújtását.

Borítókép: a Google amerikai informatikai óriáscég logója a Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállításnak (CES) otthont adó épületen Las Vegasban 2023. január 10-én

Tovább olvasom