2010. szeptember 10.

Haraszti: példátlan törvény

Az egykori szamizdatos ellenzékiből szabaddemokrata képviselővé, később médiakurátorrá, majd az EBESZ (előző) sajtószabadság-felelőse.

Az egykori szamizdatos ellenzékiből szabaddemokrata képviselővé, később médiakurátorrá, majd az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (előző) sajtószabadság-felelősévé előlépett Haraszti Miklós szerint példátlan az a médiaszabályozás, amelyet bevezetne a kormányoldal. Mint mondja, nem csupán az Unióban, de tőlünk keletre sincs ilyen precedens. Első számú főbűnként az alaptörvény megváltoztatását említi.

"Ilyen igazgatási piramis csak tőlünk keletre létezik, Oroszországban RoszKomNadzor, másutt Minyisztyersztvo Informacii néven. Az új médiaszabályozás voltaképpen az orosz rendszer lemásolása, de bizonyos tekintetben még a Putyin által létrehozott rendszer is liberálisabb, mint az, amelyet most készül véglegesíteni a magyar parlament" - állítja az Élet és irodalom hasábjain most megjelent interjúban.

Mint mondja, ez a csomag az északi féltekén fellelhető szinte összes sajtóelnyomó szabály elegye, „egy anti-izlandi gyűjtemény”. Az interjúban a mostani kormány eljárását azzal a másfél évtizeddel ezelőtti esettel veti össze, amikor az MSZP-SZDSZ-kormánynak szintén kétharmada volt, de "forradalom" helyett kétévi szakadatlan tárgyalásban felsorakoztatta a törvény mögé az MDF-et és a Fideszt is.

Első számú főbűnként az alaptörvény megváltoztatását említi, mivel így alkotmányos szinten eltörölték az "információs monopóliumok megakadályozásának", vagyis a pluralizmus biztosításának állami kötelezettségét, s ráadásul kifejezetten pluralizmusellenes szabályokat írtak bele a szakaszba. „A jövendő Magyarországán immár nem lesz automatikusan alkotmánysértés a pluralizmus gyakorlati hiánya, de még a kormányzat esetleges információs teljhatalma sem” – jegyzi meg. Mindezt megtoldja azzal: a volt Szovjetunió számos államában „látszólag sok kézben van a sajtó, mintha csak szabadság volna, de a tájékoztatási monopólium fekete-fehéren a kormányé”.

 

Lajos Mari a Nosalty kérésére kamerák elé állt

2019. április 17.

A kétrészes kisfilmben két, általa is nagyra értékelt receptet ajánl, így a répatorta muffin és a töltött-tojás-variációk elkészítése igazán nosztalgikus pillanatokat ígér mindenki számára.