2010. június 22.

Harc a Dichand-örökségért

Heves átalakulást indítat el az osztrák lappiacon a legnagyobb példányszámú újság alapítójának múlt heti halála. Kérdés, mit akarnak az örökösök.

Heves átalakulást indítat el az osztrák lappiacon a legnagyobb példányszámú újság alapítójának múlt heti halála. Kérdés, mit akarnak az örökösök. Ezen a piacon jó üzlet erős pozíciókat kiépíteni; a napilap-árak másfél euró körül vannak, stabilitást ad az előfizetők magas aránya, így szakemberek szerint messze a kétszámjegyű sávban vannak a haszonkulcsok.

A Kronen Zeitungban feles tulajdonnal bíró (a magyar megyei piacon és a HVG-ben érdekelt) WAZ-csoport ugyanis a problémás partner távozása után elállt attól a tervétől, hogy eladja részét az újságban. Ehelyett kivásárolná Hans Dichand örököseit, akik azonban egyelőre nem tervezik, hogy megszabadulnak részüktől. Érdeklődésüket Bodo Hombach WAZ-főnök már meg is erősítette az osztrák közrádiónak – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német kiadó pozíciói a teljhatalmú alapító halálával amúgy is javulnak a lapban, hiszen a posztokat a jövőben paritásos alapon kellene elosztani a tulajdonosok között, noha a főszerkesztő személyére továbbra is a Dichand-család tehet javaslatot. (A székben jelenleg a alapító fia, Christoph ül.)

Osztrák szakértők szerint Dichand halála hatalmas vákuumot hagy maga után az alpesi ország médiapiacán. A nagy kérdés az, higy meg tudja-e őrizni pozícióját a lap, amely márciusban még a felnőtt lakosság negyven százalékátérte el – majdnem kétszer annyi embert, mint a második helyezett Kleine Zeitung és a harmadik Österreich együttvéve. A Krone helyére akadnak jelentkező, hiszen a piac másik két óriásszereplője (a német Gruner + Jahr és a helyi Styria Medien) sem alszik. Ezen a piacon ráadásul jó üzlet erős pozíciókat kiépíteni; a napilap-árak másfél euró körül vannak, stabilitást ad az előfizetők magas aránya, így szakemberek szerint messze a kétszámjegyű sávban vannak a haszonkulcsok.