Szeptember 18-án este mutatta be a Discovery Channel a Harley és a Davidson fiúk című minisorozatának első részét. A saját gyártású produkció kapcsán Kovács Katalinnal, a csatorna regionális marketingmenedzserével beszélgettünk a sorozat bemutató rendezvényén a Korda Filmparkban.

Mi motiválja a saját gyártású fikciós sorozatok készítését egy tematikus csatornánál?

A csatornák megrendelésére készülő dokumentumfilmek mellett nemzetközi tendencia a fikciós sorozatok megjelenése, itt gondolhatunk például a Vikingekre vagy a Hatfield-McCoy viszályra is. A Discovery nemzetközi sorozatai jellemzően egy különleges életérzést szeretnének közvetíteni. A csatorna elsődleges célcsoportját a 25-39 éves férfiak jelentik, elsősorban nekik szóló műsorokat fejlesztünk. Első saját gyártású fikciós sorozatunk az aranyásó-tematikához kapcsolódó Klondike volt, most pedig az autós-motoros műsorok – mint az ikonikus Amcsi motorok, az Autókereskedők vagy az Amcsi benzinfalók – népszerűségére építve készült el a Harley és a Davidson fiúk.

A helyi piacokon is készülnek saját műsorok?

A nemzetközi sorozatok mellett a helyi relevancia is fontos. Októbertől például nálunk is látható lesz a lengyel légitársaságról szóló LOT: küldetés a felhők felett című sorozat, de nálunk is készültek már műsorok, mint például az Xtractor, vagy az ID Xtra Anyatigrisek és a Véres valentin sorozathoz magyar sztárokkal forgatott jelenetei. De a Discovery helyi piacokra való nyitottságára jellemző, hogy a Harley-sorozat forgatását is elhozták a régióba.

Mit lehet tudni a forgatásról?

A munkálatok a Discovery producereinek közreműködésével Romániában zajlottak, itt találtak ugyanis olyan motordrome-ot, amelyben a versenyeket le tudták forgatni, illetve amelynek a közelében megfelelő stúdiók is elérhetőek voltak. Jellemző a projektre, hogy a helyszín eredetileg kerékpáros versenyek számára készült, így például a teljes burkolatot fára kellett cserélni. A forgatáshoz mintegy 300 motorkerékpár is készült az eredeti tervek alapján, de a jelmezek – bőrdzsekik, sisakok, sálak – is korhű darabok másolatai. Archív felvételek hiányában a teljes történetet le kellett forgatni, erre pedig a fikciós sorozat formátum bizonyult a legalkalmasabbnak.

 

 

Miért pont három részes lett a sorozat?

Az amerikai piacon a hatórás történetmesélés a standard a sorozatoknál. Mivel ezt a történetet három nagy verseny köré fűzték fel, nem lett volna értelme egyórás részekre darabolni. Így minden epizód teljes egész, van bevezetése, tárgyalása, a versenyben testet öltő csúcspontja és befejezése.

Milyen eredményeket hozott a sorozat Amerikában és mire számítotok itthon?

Amerikában az egy networkön futó premierek közül az utóbbi három év legmagasabb nézettségét hozta a sorozat, ráadásul ezt meg is tudta őrizni mindhárom részen át. Az autós-motoros tematika a magyar nézők körében is népszerű, egyedül a „pop science” ismeretterjesztő filmek közelítik meg ezeket a műsorokat. Ez utóbbinak az lehet az oka, ahogy az a néhány éve elvégzett Species kutatásunkból is kiderült, hogy a fiatal férfiak körében Magyarországon kiemelkedően fontos, hogy valamilyen területen szakértőnek tartsák őket, amihez ezek a műsorok kitűnő segítséget adnak. Mindezek alapján itthon is bízunk a sorozat sikerében.

Rádiós pályázatok

21 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.