2010. november 28.

Három milliomos rádió

Októberben is három rádiónak sikerült egymilliónál több embert elérnie egy átlagos napon. Az élen továbbra is az MR1-Kossuth áll. Második a Neo FM.

Októberben is három rádiónak sikerült egymilliónál több embert elérnie egy átlagos napon. Az élen továbbra is az MR1-Kossuth áll, de feljött mögé a Neo FM, amely az idősebb korosztályok körében népszerűbb, mint eddig vezető riválisa, a Class FM. A legfiatalabbak körében mindent visz a Rádió1-hálózat. A közrádióra közel negyedmillióval többen voltak kíváncsiak, mint egy hónappal korábban.

Az MR1 hallgatottsága szeptemberben alig háromezerrel lépte át a másfél milliós határt, most viszont 1,672 milliós eredményt produkált az adó, míg az MR2 447-ről 476 ezerre javított. Az MR3 hasonló hallgatószám-bővülést mondhat magáénak, csak teljesen más alapról; ők 66-ról javítottak 97 ezerre.

A kereskedelmi adók versenyében változást hozott az élen az október. A Class FM – 140 ezer hallgatót veszítve – 1,147 ezren zárt, míg a versenytársánál jóval nagyobb vételkörzetű Neo hétezres nyereséggel, 1,18 millión, s ezzel át is vette a vezetést. A kisebb adók közül Juventus harmincezer embert vonzott vissza magához, és 503 ezres táborral zárta az októbert, míg a Rádió1-hálózat 513 ezerről 456 ezerre rontott.

A Juventust vigasztalhatja, hogy a 15 évesnél idősebb népességben a közrádió főadóján kívül mindenkit vert 210 ezres elérésével – a Class itt 152, a Neo 142 ezren állt, a Rádió1 pedig közéjük ékelődött a maga 150 ezres eredményével. A Klubrádió 126 és a Sztár FM 82 ezres eredménye is jobb az MR2-Petőfi 75 ezres mutatójának.

A kereskedelmileg kiemelt korosztályban már fordított a végeredmény: a Class megtartotta vezetését, 899 ezres közönsége 15 ezerrel népesebb a Neo-énál, s majdnem kétszerese a nemzeti főadóénak, amely 480 ezer embert ér el nap mint nap. A Rádió1 itt 370, az MR2 348 ezres publikumot tudhat magáénak, míg a Juventus épp hétezer hallgatóval ért el többet a háromszázezres határnál.

A GfK-Ipsos adatai szerint a korábbi hónapokhoz képest októberben növekedett a legnagyobb vásárlóerővel bíró lakosság körében a rádióhallgatás mértéke. Egy átlagos napon a 15 évnél idősebb magyar népesség 88,3 százaléka, azaz 7 millió 516 ezer ember hallgatott rádiót és a naponta rádiózásra fordított idő a hallgatók körében átlagosan 3 óra 50 perc volt.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

23 órája

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.