2013. november 13.

Hasít a Facebook mobilon

Az állítás mind fogyasztási, mind bevételi oldalról megállja a helyét a 2013Q3-ra vonatkozó közlés szerint. A magyar piacon is érezhető a felfutás.

Az állítás mind fogyasztási, mind bevételi oldalról megállja a helyét a 2013Q3-ra vonatkozó közlés szerint. A magyar piacon is érezhető már a felfutás.

Nemrégiben jelentette be a Facebook, hogy 2013 harmadik negyedévében bevételei éves összehasonlításban 60 százalékkal bővültek, és elérték a 2,02 milliárd dollárt, míg a profit 425 millió dollárt tett ki. A hirdetési bevételek ebből 1,8 milliárdot tettek ki, ami 66 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában, de ennél is érdekesebb, hogy e pénzek 49 százaléka már mobilreklámból érkezett.

A közösségi hálózat havi aktív felhasználói száma szeptember végére – 18 százalékos bővülést követően – elérte az 1,19 milliárd főt, míg a napi aktív felhasználók száma negyedével bővült és 728 milliót tett ki. Eközben a mobileszközökön keresztül elért havi aktív userek száma 45 százalékkal nőtt, és 874 millió főt tett ki, a mobilos napi adat pedig 507 millió. A kizárólag mobilról facebookozó havi aktív felhasználók száma a vizsgált időszakban 254 millió fő volt, ami jelentős bővülés a tavaly ilyenkori 126 millióhoz képest.

Arra voltunk kíváncsiak, a magyar piacon hogyan áll a mobilos kérdéssel a Facebook. Szabó Ákos, a közösségi oldal hazai értékesítő partnerének, a Thinkdigitalnak a country managere elmondta: jelenleg a Facebookot Magyarországon havi 4,6 millióan használják, míg a közösségi oldal mobil eszközökön keresztüli elérése a januári 1,8 millióról szeptember végére 2,6 millióra emelkedett. A mobilon keresztül facebookozással töltött idő az elmúlt kilenc hónapban 45 százalékkal emelkedett. A közösségi oldal adatai szerint a mobil eszközükről facebookozók egy nap átlagosan 10-14-szer nézik meg a hírfolyamukat.

Megkérdeztük a szakembert a mobilhirdetési bevételek alakulásáról is, elsősorban a jellemzően a nagy hirdetők által használt prémium felületek szempontjából. Tájékoztatása szerint a Thinkdigital mobilhirdetésből származó bevételei 2013 első kilenc hónapjában 434 százalékkal bővültek a tavalyi év azonos időszakához képest. „Ezzel tízmilliós nagyságrendűre emelkedett a csak mobilon futó kampányokból származó bevétel. Ennek a növekedésnek az elsődleges hajtóerejét azok a hirdetők (például a pénzintézetek) jelentik, amelyek számára fontos, hogy mobil alkalmazásaik minél több emberhez jussanak el, valamint e témában edukálják a közönséget” – tette hozzá Szabó Ákos.