2010. augusztus 26.

Hasít az RTL-csoport

Fennállásának legjobb féléves eredményét produkálta 2010 első hat hónapjában az RTL-csoport. A forgalom és az EBITDA is nagyot ugrott.

Fennállásának legjobb féléves eredményét produkálta 2010 első hat hónapjában az RTL-csoport. A forgalom és az EBITDA is nagyot ugrott. A most bejelentett adatok parádés egész éves eredményeket vetítenek előre. Magához tért a piac és jelentkeztek a megtakarítási program hatásai is. Már csak az a kérdés, hogyan alakul a fő tulajdonos Bertelsmann idei éve.

Az 537 millió eurós leírások előtti eredmény 46,3 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában kimutatottnál. Az adatokban a tévés piac magához térése éppúgy tükröződik, mint az az átfogó megtakarítási program, amellyel tavaly több, mint 370 millió eurónyi kiadást vágott le magáról a luxemburgi székhelyű médiaház. A fellendülés ellenére nem tornászta vissza magát a médiabirodalom a válság előtti szintre, 2,66 milliárd eurós forgalma 7, százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakában elértnél – csakhogy az az adat kerek 10 százalékkal múlta alul a 2008-ast.

Az első féléves nyerség 308 millió euró volt – tavaly ugyanekkor 62 milliós mínuszban volt a társaság. A most bejelentett adatok nagyot lendíthetnek a 90 százalék feletti részesedést birtokló Bertelsmann eredményein is, amelyeket egy hét múlva tesznek közzé. A fő tulajdonos annál inkább örülhet, mert a tavalyi esztendőt az első félévi veszteség dacára is 298 milliós plusszal zárta a médiacsoport. A javulás nagyját a németországi piacnak köszönhető a táraság; ott 62,7 milliós növekedés után 257 millió euró körüli EBITDA-t könyvelhettek el. (A forgalom öt százalékkal, 864 millióra emelkedett, míg a tavalyi nadrágszíj-szorítással 189 milliónyi kiadásnak intettek búcsút.)

Gerhard Zeller konszernfőnök szerint a médiaház idei eredményei sokkal jobbak lesznek a tavalyinál, noha megjegyezte: nagyon nehéz ma még megjósolni, mi történik az év utolsó negyedében. Márpedig a tévétársaságok számára a karácsonyi vásárlásokat övező reklámözön miatt ez az év leglényegesebb időszaka.