2017. május 02.

Hatalmas bírságot szabott ki a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal szerint az Infineon Technologies félrevezető és hiányos adatokat közölt.

Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2017. január 10-én – nyolc napon belül – engedélyezte, hogy az Infineon Technologies AG közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Cree Fayetteville, Inc. felett, továbbá, hogy a Cree, Inc. és a Cree Sweden AB teljesítmény- és rádiófrekvenciás félvezető üzletága az Infineon Technologies AG részévé váljon a cég kérelmében megadott adatai alapján.

A GVH azonban később az amerikai versenyhatóság (Federal Trade Commission) jelzése alapján észlelte, hogy az Infineon Technologies AG kérelmére indult VJ/1/2017. számú versenyfelügyeleti eljárásban a fent nevezett cég feltételezhetően hiányos és félrevezető adatokat közölt a kérelmezett összefonódással érintett piacok méretéről, és ebből adódóan az összefonódással érintett vállalkozáscsoportok piaci részesedéseiről is. Emiatt a GVH Versenytanácsa visszavonta 2017. január 10-i engedélyező határozatát.

A határozat visszavonásával egyidejűleg a Versenytanács elrendelte az összefonódás vizsgálatát teljeskörű eljárásban, továbbá az Infineon Technologies AG 75 millió 850 ezer forint eljárási bírságot kapott. A kiszabott eljárási bíráság nem jogerős, az ellen fellebbezésnek van helye.

A GVH rövid időn belül már a második esetben kényszerül egy korábban megadott fúziós engedély visszavonására megtévesztő adatszolgáltatás miatt. Az elmúlt években a hivatal jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az egyszerűbb megítélésű fúziókat a lehető leggyorsabban engedélyezhesse, és így csökkentse a vállalkozások adminisztratív terheit a felvásárlásokkal összefüggésben. Lényeges, hogy az eljárás gyorsítása nem mehet a fúziók közérdeket érvényesítő ellenőrzésének rovására. A GVH azonban elsősorban a fuzionáló felek által szolgáltatott adatok alapján dönt az ügyletekről, így kiemelkedő jelentőségű az ügyfelek pontos adatszolgáltatása. E tevékenység egyik biztosítékaként szolgál a versenyhatóságok közötti nemzetközi együttműködés, amelyre jó példa a jelen eset is. A GVH emlékeztet, hogy éppen az adathitelesség növelése érdekében tette lehetővé a jogalkotó az idei év elejétől, hogy a hivatal a fúziós ügyekkel összefüggő jogsértések feltárása érdekében is végezhessen előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatást. Jelen esetben erre nem került sor.

Címkék: gazdaság gvh bírság