2014. július 11.

Hatalmasat nőttek a jegyeladások a kínai mozikban

Nagyon erős első félévet zártak a kínai mozik, túlnyomórészt külföldi filmeknek köszönhetően. Az ázsiai ország már a világ második legnagyobb piaca.

Nagyon erős első félévet zártak a kínai mozik, túlnyomórészt külföldi filmeknek köszönhetően. Az ázsiai ország már a világ második legnagyobb piaca.

Az év első hat hónapjában 13,7 milliárd jüant (493 milliárd forint) tettek ki a kínai mozik jegyeladásai, ez a tavalyi első félévhez képest csaknem 25 százalékos növekedés - közölte az állami rádió-, film- és televízió-főhivatal (SARFT). A szervezet a második félévre is hasonlóan erős teljesítményt vár, s egész évre 28 milliárd jüanosra (ezermilliárd forint) becsli a bevételeket.

A féléves statisztikák szerint mindenekelőtt a külföldi mozikra váltottak jegyet a nézők: 18 olyan alkotás akadt, amelynek bevételei a 100 millió jüant (3,6 milliárd forint) is meghaladták, míg ugyanilyen magas bevételt csak 15 hazai alkotás tudott felmutatni.

A SARFT közleményében elismeri: a félévben felülteljesítettek a külföldi filmek, amelyek a bevétel több mint felét hozták, annak ellenére, hogy Kína évente csak 34 külföldi produkció bemutatását engedélyezi. A SARFT elnöke, Csang Hung-sen egy júniusi fórumon úgy fogalmazott: Kína és Hollywood "háborúban áll egymással" a kínai filmpiacon. A kínai filmiparnak egyre nagyobb kihívásokkal kell megküzdenie, a 2014-es év pedig kulcsfontosságú lesz annak bizonyítását illetően, hogy eléggé versenyképes-e az amerikai gyártókkal szemben - mondta akkor Csang.

A kínai mozipiac jelenleg a második legnagyobb a világon az Egyesült Államok után, a vezetést a becslések szerint már az évtized végére átveheti.

(Forrás: MTI)

Címkék: kína mozi amerika