2014. május 12.

Határt ugró internet

Az év végére átlépi a hárommilliárdos határt a világ internet-felhasználóinak tábora, de a regionális különbségek megmaradnak.

Az év végére átlépi a hárommilliárdos határt a világ internet-felhasználóinak tábora, de a regionális különbségek megmaradnak.

Az ENSZ szakosított szervezete, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) becslése szerint a fejlődő világban kétmilliárdan használják 2014 utolsó napjaira a világhálót, a mobil-szélessáv penetrációja pedig globálisan 32 százalék körüli lehet. A hárommilliárdos adat azt jelenti, hogy a Föld tíz lakója közül négy már hozzáfér az információs szupersztrádához, ha egyes területeken cammogva is haladhat csak rajta. Viszont épp ezek a területek hozhatják a legnagyobb felhasználószám-bővülést. Mint írják: a fejlődő országokban él az internetet (még) nem használó népesség mintegy 90 százaléka.

A legtöbb felhasználó továbbra is az Ázsia és a csendes-óceáni térség alkotta régióban él, és a penetráció továbbra is Európában lesz a legmagasabb, 75 százalék körüli értékkel. Észak- és Dél-Amerika (utóbbi által lehúzott) összesített mutatója a kétharmados arányt közelíti majd, míg Afrikáé egyötöd körül alakul. A fekete kontinens viszi a prímet a mobil szélessáv terjedésében, amivel 2,3 milliárd fogyasztó él majd aktívan a prognózis szerint decemberben. Afrikában ugyanis négy év alatt kettőről húsz százalékra ugrott e technológia elterjedtsége – közölte az ENSZ szakosított szervezete.

Megemlítik azt is: az ITU számait tekintik messze a legmegbízhatóbb és legpártatlanabb adatainak a világ és az egyes államok infokommunikációs állapotára vonatkozóan.