2011. június 28.

Hatezer felhasználónál jár a Digitalstand

A fogyasztói kutatás alapján előre vették a fejlesztések közül az okostelefonra optimalizálást. Emellett a Ringier sportmagazinjaival bővült a kínálat

A digitális magazinstand fogyasztói kutatása alapján előre vették a fejlesztések közül az okostelefonra optimalizálást. Emellett a Ringier három sportmagazinjával bővült a kínálat, amely mostanra több mint ötven címből áll. A felhasználók egyelőre zömmel PC-ről érkeznek, de erősödik a táblagépes közönség is. Hosszabb távú megtérüléssel számolnak, és a piaci edukációt is feladatnak tartják a cégnél.

Mostanra több mint ötven kiadvány közül válogathatnak a felhasználók a Digitalstand digitális újságosstandján - jelentette be D. Nagy Ibolya, a cég ügyvezetője. A legfrissebb szerzemények közé tartozik a Ringier három sportmagazinja (Sport & Style, Képes Sport, Nemzeti Sport Magazin), illetve a többek között a Kreatívot is kiadó PPH kiadványai is.

Mint Rostás Zoltán kereskedelmi igazgató a sajtóeseményen elmondta: májusban indult a digitális lappiac kampánya, így a nagyközönség csak most ismeri meg a Digitalstandot. Kiemelte: nem maga a digitális lap az újdonság, hiszen ilyenek eddig is léteztek, az okostelefonok és a táblagépek előretörése azonban megteremtette az eszközoldali feltételeket is a tömeges terjedéshez.

Éppen az okostelefonok kapcsán végezték a platformot érintő legutóbbi fejlesztést: mostanra a PC-k és táblagépek mellett okostelefonokra is optimalizálták a rendszert. Ezt a fejlesztést későbbre tartogatták, ám a bevezető kampánnyal párhuzamosan futó fogyasztói kutatásból az derült ki, hogy - bár elsőre kényelmetlennek tűnhet - a fogyasztók szívesen olvasnák a digitális kiadványokat okostelefonjukon, legalábbis amíg nem jutnak nagyobb képernyőhöz.

A másik fontos tanulság egy régóta tudott tény újabb igazolása: a magyar fogyasztók rendkívül árérzékenyek. Emiatt gondolják Rostás Zoltánék jó alternatívának a digitális lapokat, amelyek most átlagosan 30-50 százalékkal olcsóbban érhetőek el a digitális standon, mint print társaik.

Miközben a rendszer számos interaktív lehetőséget rejt, például a kiadók multimédia tartalmakat rakhatnának a digitális kiadásba, egyelőre ezzel kevesen élnek, azaz a legtöbben a statikus print replikát teszik fel a Digitalstand rendszerébe is. Kőszegi Péter fejlesztési vezető szerint ez egy közös fejlődési folyamat, amelyben most látszanak az előrelépés jelei, ami azért fontos, mert a fogyasztók láthatóan igényelik a pluszokat.

Rostás Zoltán jelentős invesztícióról beszélt, s a megtérülést érintő kérdésünkre azt válaszolta, hogy hosszútávon gondolkodnak, és a pénzkereseten túl a piac edukálását is feladatuknak tekintik. A fejlődéshez fontos, hogy nem egy sima technológiai startupként kezdték, hanem a Heti Válasz révén megvan a kiadói háttér is. Május óta, azaz igen rövid idő alatt mindenesetre több mint hatezren regisztráltak a digitális standon. Azt ugyan nem mondta el, hogy ebből hány százalék fizetett valamilyen kiadványért, de utóbbi csoport aránya nő.

A felhasználók zöme egyébként elmondása szerint egyelőre PC-ről érkezik, de a táblagépekről jövők aránya is egyre nő, így nagy potenciált látnak ebben a szegmensben. Illetve az okostelefonokban is, mint azt a kutatás megmutatta. Az ugyanakkor a kiadókon áll, hogy ténylegesen mennyire optimalizálják a kicsi de okos képernyőre a lapjaikat.

A fejlesztések nem állnak meg a cégnél. Így bár felhőben gondolkodnak, s ennek nyomán egyelőre csak online érhetőek el a kiadványok, azon is dolgoznak, hogy a megvásárolt lapokat offline is olvasni lehessen letöltést követően, "a magyar piacon ugyanis még mindig nagyon fontos az offline", mondta el a Médiapiac.com-nak Rostás Zoltán.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

1 napja

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.