2012. április 19.

Hatósági eljárás az üvöltő reklámok miatt

Öt csatorna ellen indít eljárást az NMHH Médiatanácsa, októberi vizsgálódásuk nyomán. Vannak visszaesők.

Öt csatorna ellen indít eljárást az NMHH Médiatanácsa, októberi vizsgálódásuk nyomán. Vannak visszaesők.

Hatósági eljárást indít a túl hangos reklámok miatt öt tévécsatorna ellen az NMHH Médiatanácsa - döntött szerdai ülésén a testület. Az NMHH, türelmi időt követően ősztől ellenőrzi rendszeresen a reklámblokkok hangerejét, és ennek keretében a Duna TV-nél, a m1-nél, az m2-nél, az RTL Klubnál és a TV2-nél egyaránt találtak üvöltő reklámokat.

Az ellenőrzés során a Duna TV-n 27 alkalommal, az MTV csatornáin 6 alkalommal, az RTL Klubon tízszer, a TV2-n pedig ötször tapasztaltak túl hangos reklámot. Különösen a közszolgálati média és az RTL számára lehet ez kellemetlen, e csatornákat ugyanis a szeptemberi vizsgálat nyomán már figyelmeztették (a story4-gyel együtt), és a Médiatanács a visszaesők számára pénzbüntetést helyezett kilátásba.

A reklámhangerőt érintő szabály az új médiatörvény életbe lépése óta az, hogy a hirdetési blokk nem lehet hangosabb a műsorkörnyezetnél. Az üvöltő reklámok kiszűrésére havi három-három napot ellenőriznek egy számítógépes alkalmazással. A vizsgálatban állandó résztvevők a közszolgálati csatornák és az országos kereskedelmi adók, s mellettük hónapról hónapra további televíziók kerülnek be szúrópróbaszerűen.

A médiahatóság közlése szerint folyamatosan érkeznek az ügyfélszolgálatukra olyan nézői panaszok, amelyek a túl hangos reklámokat kifogásolják. Tavaly január óta 125 bejelentést tettek e témában, a legtöbb panasz a piacvezető RTL Klub ellen érkezett. A "bűnösnek" talált csatornák figyelmeztetésre vagy pénzbírságra számíthatnak.