2013. július 08.

Hatvanmilliós bírság a UPC-nek

Az NMHH szerint a cég mintegy 800 ezer előfizetője érdekeit sértette tavaly őszi akciójával.

Az NMHH szerint a cég mintegy 800 ezer előfizetője érdekeit sértette tavaly őszi akciójával.

60 milliós bírságot szabott ki a UPC Magyarország Kft.-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mivel meglátása szerint a cég mintegy 800 ezer előfizető érdekeit sértette 2012. novemberi lépésével. A UPC ekkor levélben kereste meg előfizetőit, és érvényben lévő szerződéseik megszüntetését, illetve egy, a cég állítása szerint azzal mindenben megegyező tartalmú új szerződés ráutaló magatartással történő megkötését kezdeményezte.

Az NMHH közlése szerint az ajánlat sima postai levélben érkezett az előfizetőkhöz, és az ilyen küldemény átvétele nem igazolható. Ráadásul a szerződéses jogviszonyt alapjaiban érintő ajánlatot a UPC egy Tájékoztató címet viselő levél hátoldalán, reklámszövegek között helyezte el, amit az előfizetők sok esetben észre sem vettek - szól az érvelés.

Az NMHH ezért figyelmeztette az előfizetőket, hogy a ráutaló magatartással létrejövő szerződéseik kevesebb védelmet nyújtanak számukra, ezért figyelmesen olvassák el a levelet, és jelezzék a UPC-nek, ha ragaszkodnak a jelen szerződéshez. A figyelmeztetéssel párhuzamosan a hatóság hivatalból eljárást indított a szerződésmódosítási kísérlet jogszerűségének vizsgálatára.

A vizsgálat megállapította, hogy a UPC helytelenül tekintette új szerződés elfogadására utaló magatartásnak azt, ha ügyfelei továbbra is igénybe veszik szolgáltatását, illetve rendben befizetik esedékes számláikat. A jogszabályok alapján ebből a szolgáltató nem következtethet arra, hogy az ügyfél eredeti szerződését meg akarná szüntetni, és egy másikat szeretne kötni, vagyis ezek nem minősülnek az ügyfél részéről ráutaló magatartásnak.

"A szerződésmódosításokkal a UPC célja vélhetőleg az volt, hogy önmaga és ügyfelei között ráutaló magatartással megkötött szerződéseket hozzon létre, melyeket később egyoldalúan, az előfizetők kifejezett beleegyezése nélkül, számukra akár hátrányosan is módosíthat, amire az eredeti szerződések érvényben hagyásával nem lett volna módja" - indokolta az NMHH, miért rónak 60 milliós bírságot a cégre elsőfokon.

Címkék: upc nmhh büntetés