2010. október 21.

Helycsere a közrádióban?

Megtartaná főadónak a Kossuth rádiót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, de áthelyezné a több helyen fogható Petőfi frekvenciájára.

Megtartaná főadónak a Kossuth rádiót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, de áthelyezné a több helyen fogható Petőfi frekvenciájára.

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy nem változtatna a három közszolgálati csatorna elnevezésén, mert a hosszú évek alatt felépített brandek értéket képviselnek, amelyet nem szabad lebontani. Szalai Annamária érdekes jelenségnek tartja, hogy amíg Magyarországon a közszolgálati televíziózás hátrányba került - ami egyébként nem törvényszerű Európában -, addig a Magyar Rádió nem vesztette el ezt a szerepét, hiszen a Kossuth adó bizonyos időszakokban most is piacvezető.

A közrádió adóinak névváltásáról keringő hírekről - amelyek szerint az MR1, MR2, MR3 nevek eltűnnének - Szalai Annamária úgy fogalmazott: a szimbólumoknak komoly értékük van. "Ha bevált brand a Kossuth rádió, akkor hiába tesznek rá kísérletet hosszú éveken keresztül, hogy átnevezzék, az emberek akkor is Kossuth Rádiónak fogják hívni."

A csatornák közötti munkamegosztásról Szalai Annamária azt mondta: a Kossuth Rádió tartalmával és tematikájával alapvetően mindenki egyetért, és jónak tartja. A Petőfi adó átformálása viszont komoly viharokat váltott ki.

A médiahatóság elnöke emlékezetett: amikor átalakították a csatorna profilját, akkor a döntéshozók érve az volt, hogy idősek a Petőfi hallgatói is, és jó lenne a közszolgálati rádiót hallgatók között tudni a fiatalabbakat is. Ez az első időben némi fellendülést hozott ugyan, de később már stagnált a hallgatottság, végül visszaesett arra a szintre, ahol korábba volt, csak a hallgatók korosztálya változott meg - tette hozzá. Szalai Annamária elmondta, hogy ő annak idején az ellenzők között volt, mert bár az jó dolog, hogy van egy fiataloknak szóló zenei rádió, azonban az átalakítást a hatályos törvény - álláspontja szerint - nem tette volna lehetővé.