2016. november 02.

Helyi rádiós pályázati döntéseket hozott az NMHH

Egy bajai pályázaton alaki vizsgálat zajlott, elfogadták egy győri frekvencia végleges pályázati felhívásának szövegét, ideiglenes szolgáltatás indulhat, és több helyi rádió hálózatba kapcsolódását is engedélyezték.

A Baja 89,8 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatra beadott ajánlat alaki vizsgálata után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa pályázati nyilvántartásba vette a Baja Hangja Kft.-t.

A Médiatanács elfogadta és honlapján csütörtökön közzétette a Győr 103,1 MHz helyi rádiós frekvencia végleges pályázati felhívását. A kereskedelmi jelleggel meghirdetett frekvencia mintegy 105 ezer fős vételkörzetet kínál. A pályázati ajánlatokat december 1-jén lehet majd beadni.

A Médiatanács 30 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a NAUTILUS Kft.-vel az Esztergom 98,1 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségre 2016. november 24. és 2016. december 24. napja közötti időszakra kereskedelmi jelleggel

A budapesti Rádió 1 szolgáltatója és kilenc helyi rádió közös kérelme alapján a Médiatanács engedélyezte, hogy az érintett médiaszolgáltatók hálózatba kapcsolódjanak. A hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltatások a Baja 94,3 MHz, a Dunaföldvár 106,5 MHz, a Paks 107,5 MHz, a Szekszárd 91,1 MHz, a Győr 103,1 MHz, a Tihany 105,7 MHz, a Miskolc 96,3 MHz, a Heves 93,7 MHz és a Nyíregyháza 91,1 MHz frekvenciákon működő rádiók. A döntés következtében a vidéki rádiók november 15-től kapcsolódhatnak hálózatba, és együttes kérelmük értelmében a médiaszolgáltatás központi elemeit, valamint saját arculatukat is egymáshoz igazíthatják. A hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltatások saját műsorideje – napi 4 óra 23 perc – kizárólag az éjszakai órák (23-tól 5 óráig) nélküli sávba esik.

A Rádió 1 a hálózatba kapcsolódás után sem lesz országos frekvencia, mivel még hálózatos partnereivel sem éri el vételkörzetével a lakosság ötven százalékát. Az érintett rádiók többsége – a miskolci, a győri és a hevesi frekvencia kivételével – eleve hálózatba kapcsolódóan kezdte meg működését, és néhány évvel ezelőtt, eltérő időtartamban ugyanazzal a hálózatos médiaszolgáltatóval kapcsolódtak hálózatba; emellett pedig az érintetteken kívül más rádiók is hálózatos partnerük voltak, mint például a Békéscsaba 88,9 MHz-en működő szolgáltató. Jelenleg sem egyedi eset a több rádiót érintő hálózatba kapcsolódás a magyar médiapiacon: hasonló hálózatba kapcsolódással működik a Lánchíd Rádió Budapesten, valamint például Szegeden és Pécsett, vagy a fővárosban üzemelő Mária Rádió például a veszprémi és ceglédi társrádióival.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

8 órája

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.