2013. július 05.

Heteken belül leáll az analóg műsorsugárzás

Július végén az ország középső területén, 14 megyében szűnik meg a hagyományos analóg televíziós műsorsugárzás.

Július végén az ország középső területén, 14 megyében szűnik meg a hagyományos analóg televíziós műsorsugárzás, amit a korszerű digitális adásközvetítés vált fel.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közölte, hogy az érintett megyékben befejezte a támogatásra jogosult háztartások felmérését, az igények jelentős részét már elbírálta, és gőzerővel zajlik a digitális vételi eszközök beszerelése is.

A digitális átállás első ütemében érintett 14 megyében mintegy 55 ezer háztartás jelezte a hatóság felmérőinél, hogy kéri a digitális átálláshoz igénybe vehető állami támogatást.

A támogatást igénylő háztartások mintegy kétharmadában az NMHH emberei már beszerelték a szükséges vételi eszközöket, a set-top-box-ot és az antennát, illetve lehetővé tették egy kedvezményes előfizetői csomag elérését. Az NMHH szakemberei a háztartások meglátogatásával járó felmérést az első ütem területén lezárták, ám a támogatási igényeket továbbra is lehet jelezni írásban a hatóságnál.

Kik lehetnek támogatottak?

Támogatást az kaphat, aki rendszeres szociális segélyt, lakásfenntartási támogatást, ápolási díjat kap, illetve időskorúak járadékában, saját jogon nevelési ellátásban, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, saját jogon kapott hadigondozotti pénzellátásban, illetve foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül.

Jogosult a támogatásra az is, aki 2013-ban tölti be a 70. életévét (vagy ennél idősebb), és számára az ONYF által folyósított nyugellátás, nyugdíjszerű szociális ellátás,  egészségbiztosítási ellátás együttes összege nem haladja meg az 57 ezer forintot.

A támogatáshoz ezen felül az is szükséges, hogy az igénylő háztartásában kizárólag az analóg televíziós műsorok legyenek elérhetőek, azaz csak az M1, a TV2 és a RTL Klub adásai legyenek foghatóak. A támogatás csak a tévénéző lakcímére igényelhető, írásban, az erre rendszeresített igénylőlap kitöltésével. A jogszabály nem ad módot méltányosság gyakorlására, ezért méltányossági kérelmeket az NMHH nem tud figyelembe venni.

Az igénylőlap letölthető a www.digitalisatallas.hu weboldalról vagy kérhető az ingyenesen hívható 06-80/38-39-40-es telefonszámon is.

Gyorsabb elbírálás

A kérelmek minél előbbi elbírálása és a támogatott eszközök gyors beszerelése érdekében az NMHH arra kéri az igénylőket, hogy a megfelelő hivatalokban vagy az önkormányzatoknál igazoltassák szociális támogatásuk meglétét, és ezzel együtt küldjék be igényléseiket. A gördülékeny kapcsolatfelvétel érdekében a támogatási űrlapon adjanak meg egy telefonszámot is, melyen a szerelők időpontot egyeztethetnek.

Nem kell várni július 31-ig

Aki nem jogosult az állami támogatásra, annak sem kell várnia július 31-ig, hiszen a digitális földfelszíni adások már most is tökéletesen foghatók. Az átálláshoz senkinek sem kell új televíziókészüléket vennie. Aki meg akarja tartani meglévő tévéjét, annak az átálláshoz be kell szereznie egy jelátalakító készüléket, más néven set-top-boxot, amelyet a televízióhoz kell csatlakoztatnia. A lehető legjobb kép- és hangminőség eléréséhez egy új szoba- vagy tetőantennára is szükség lehet. Ezekkel az eszközökkel mindenki továbbra is előfizetési díj nélkül élvezheti a korszerű digitális televíziózás előnyeit. Ha valaki az ingyenesen fogható hét csatornánál is többet szeretne látni, akkor előfizethet valamelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára.

Kampány

A digitális átállást egyébként jelentős médiakampány támogatja. A Mérték elemzése alapján, a kampány eddigi számai alapján listaáron a költés mintegy 81 százaléka a jobboldalhoz közelálló cégekhez kerül.

Halottak hete a Hajnaliban

1 napja

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora november első hetében mindenszentek ünnepére és a halottak napjára emlékezik. A zenei összeállításban az ünnephez illő dallamok szólalnak meg erdélyi vonósbandák előadásában.