A MEME tegnapi rendkívüli közgyűlésén úgy döntöttek, hogy tíz évre visszamenőleg nyilvánosságra hozzák az állami és a magánszektor hirdetési költéseinek mértékét.

A bevételi adatokat korábban külön összesítették a földi sugárzású és kábelcsatornák vonatkozásában, a tavalyi évre viszont ez a bontás a piac átalakulása miatt teljesen relevanciáját veszítette. Az adatbekérésre ezért a tagság döntése alapján módosított módszertan szerint került sor, külön mérve az állami költéseket is, hogy a felmérés a teljes televíziós reklámpiac méretén túl is támpontokkal szolgáljon az adatok, illetve trendek minél pontosabb értelmezéséhez.

A teljes reklámbevételt, a korábbi évekhez hasonlóan, a felmérésben részt vevő összes csatorna megadta, ugyanakkor a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) megbízásából az EY által végzett adatgyűjtés a megadott határidőig a további részadatok tekintetében nem vált teljessé. Ezért idén március elején még nem kerülhetett sor a 2016. évi televíziós reklámbevételi adatok ismertetésére.

Az adatszolgáltatás módszertanával kapcsolatosan felmerült kérdések tisztázása és a kialakult helyzet megoldása érdekében összehívott rendkívüli közgyűlésen a MEME szakmai szervezetként megerősítette elkötelezettségét a televíziós reklámpiac átláthatósága mellett. Az egyesület a televíziós iparág számára fontosnak tartja, hogy a piac méretére és a reklámköltések alakulására, trendjeire vonatkozó hiteles adatok minden piaci szereplő számára rendelkezésre álljanak és elemezhetőek legyenek.

A tagság ezért egyhangú szavazással, a februári határozatát kiegészítve úgy döntött, hogy a 2016-os évre illetve azt megelőzően a 2007-2015-ös időszakra vonatkozóan visszamenőleg is adatokat szolgáltat a módosított módszertannak megfelelően, külön mérve a költségvetési intézmények illetve többségi állami tulajdonú vállalatok költéseit, és azokat éves összesítésben májusban nyilvánosságra hozza.

Címkék: média meme hirdetés

Elindult a köztárssági elnök podcastje

23 órája

Áder János talán az egyetlen köztársasági elnök, aki podcastet indított. A téma, amellyel már az első beszélgetés alkalmával foglalkozott, mindannyiunk közös jövőjéről szólt.