2013. október 15.

Hibrid tévés szolgáltatás az Antenna Hungáriától

Október 15-én indul a MinDig TV Plusz féléves, díjmentes tesztidőszaka.

Október 15-én indul a MinDig TV Plusz féléves, díjmentes tesztidőszaka.

Ingyenes hibrid televíziós (Hybrid Broadcast Broadband TV, HbbTV) tesztsugárzást indít digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) hálózatán az Antenna Hungária (AH). A MinDig TV Plusz elnevezésű szolgáltatás október 15-ével indul, és a teszt fél évig tart. A tesztprogramban az AH partnere a finn Sofia Digital, amely az 1.1-es HbbTV rendszer szállítója.

A HbbTV a DVB-T hálózaton kialakított interaktív szolgáltatásokra vonatkozó nemzetközi szabvány, amely lehetővé teszi, hogy a DVB-T vétellel és internetcsatlakozással is rendelkező televíziókészülékeken a lineáris televízió- és rádióprogramok mellett internetes hálózaton eljuttatott, különböző multimédiás tartalmakkal is kiegészüljön a szolgáltatás.

A kísérlet során új, streamelt élő adások is elérhetők, mint például a Fix TV, illetve az MTVA és Swiss Radio egyes rádiócsatornái. A tesztszolgáltatás kibővített tartalommal rendelkező programújságot, aktuális híreket, időjárás-előrejelzést és webkamerás megjelenítést is tartalmazni fog.

Egyelőre kevés HbbTV-képes televíziókészülék található a hazai háztartásokban. Az AH közlése szerint a kísérleti időszak a műszaki teszteken túl azt a célt is szolgálja, hogy a tévékészülék-gyártók is fel tudjanak készülni a HbbTV funkció aktiválására a Magyarországon eladásra kerülő tévékben. Emellett arra is számítanak, hogy egyre több dekódergyártó is megkezdi HbbTV-képes vevőkészülék forgalmazását.