2013. július 19.

Híradókat vizsgált a Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet a második negyedévben is elkészítette az M1, az RTL Klub, a TV2, a Duna TV és a Kossuth Rádió esti főhíradóinak elemzését.

A Nézőpont Intézet Médiaműhely a második negyedévben is elkészítette az M1, az RTL Klub, a TV2, a Duna TV és a Kossuth Rádió esti főhíradóinak kvantitatív tartalomelemzését, amelynek során 9185 hírt vizsgált meg.

A második negyedévben az öt vizsgált csatorna (TV2, RTL Klub, m1, Duna Televízió, Kossuth Rádió) esti híradóiban összesen 9185 tudósítás hangzott el, amely 231 darabbal volt több mint az első negyedévben. A vizsgált hírműsorok időtartama együttesen 227 óra 22 percet tett ki.

A legtöbb tudósítás a Nézőpont szerint a TV2 Tények című műsorában hangzott el: 2190 db. Ezt követi az RTL Klub 1943, majd az m1 1914 tudósítással. Ezektől jelentősen elmaradt a Kossuth Rádió (1634) és a Duna Televízió (1504).

Szerkesztési jellegzetesség, hogy a kereskedelmi televíziók műsoraiban a legtöbb tudósítás továbbra is a balesetekkel és bűnügyekkel foglalkozik.

Június vezető témája a rendkívüli árvízhelyzet volt. Az ehhez kapcsolódó, hazai és külföldi, valamint politikai és nem politikai jellegű tudósítások száma 793 darab volt, ami az összes júniusi tudósítás 26,3 százaléka. Az árvízzel kapcsolatos politikai hírek az összes politikai tudósítás 8,8 százalékát tették ki.

Némileg csökkent a rezsicsökkentéssel foglalkozó hírek aránya: az első negyedéves 4,3 százalékról 2,3 százalékra. A témakört főleg a közszolgálati csatornák szeretik, ott jelent meg nagyobb számban és arányban. A kereskedelmi csatornák inkább a dohány-kiskereskedelem átalakítását (azaz a trafikügyeket) helyezték inkább előtérbe. Az összes tudósítás 2,8 százaléka dolgozta fel a témát, ami az RTL Klub műsoraiban kiugró, 9,5 százalékos reprezentációt jelentett. Ehhez képest a TV2 esetében e mutató „csupán” 3,4 százalék volt.

A magyar vonatkozású politikai hírekben összesen 8148 szereplő álláspontja jelent meg. A legtöbb megjelenést a kormány kapta (23 százalék). A pártok közül a Fidesz megjelenéseinek aránya 9,6 százalék, az MSZP-é 7,4.

A pártok közül a két kereskedelmi csatorna hírműsoraiban az MSZP végzett az első helyen, míg a közszolgálati csatornákon a Fidesz. A kereskedelmi csatornákon és az m1 híradójában az Együtt-PM szövetség – a megjelenéseket tekintve – megelőzte a Jobbikot, így a sorban a harmadik helyre került. Az LMP megjelenésszáma csökkent az előző negyedévhez képest, így a megjelenésszámokon továbbra is érződik a frakció hiánya.

Júniusban a kormányzati, önkormányzati szereplők kiemelkedő számban jelentek meg, köszönhetően az árvízi védekezésről szóló tudósításoknak, míg az MSZP nem tudott e témából profitálni.

A saját hangon közölt megszólalók közül a kormány képviseletében Orbán Viktor vezet, míg a kormánypártok esetében Rogán Antal, az ellenzéki politikusok közül pedig Mesterházy Attila.

A Nézőpont Intézet teljes elemzése a csatolt dokumentumból érhető el.