2010. március 01.

Hírgyár lesz a PR-osztály

A média átalakulása alapjaiban értékeli át a cégek PR-osztályainak tevékenységét – ezt boncolgatja egy két hét múlva megrendezendő ausztriai konferencia több felszólalója is. Szerintük ezzel páratlan lehetőség kerül a saját jó hírüket megalapozni akaró cé

Ma már maga a cég az üzenet, a médiaérzékeny történetek pedig nem csupán az újságírók, de a közvéleményt saját ügyeikről tájékoztatni akaró társaságok napirendjét is megszabják – érvel a beharangozó szerint a közösségi médiában folytatott hírverésre szakosodott Svax ügynökség vezetője, Wilfried Seywald, aki szerint a jól felépített kommunikációs stratégia könnyen hozhat előnybe a versenytársakkal szemben. Különösen, hogy a válság hatására a legtöbb cég jelentősen megkurtította reklámbüdzséjét, így az imázsépítés más eszközeihez kénytelen nyúlni.
Ez pedig egy ördögi körbe taszítja a médiát; Európában és az Egyesült Államokban forgalmuk negyedének voltak kénytelenek búcsút inteni a nyomtatott orgánumok az utóbbi két esztendőben. Emiatt a kiadók jelentős leépítésekbe kezdtek – az újságoldalakat azonban meg kell tölteni. A helyzet így drámaibb, mint a kisebb krízisben lévő elektronikus médiumoknál.
Úgyhogy – állította a közösségimédia-specialista – az újságírószám csökkenésével elapadó információforrások egyértelműen felértékelik azokat az anyagokat, amelyeket a vállalatok saját magukról tesznek közzé. Ez pedig nemcsak felértékeli a sajtó- (vagy PR-)osztályok szerepét, de a mainál sokkal tágabb mozgásteret is biztosít ezeknek.
A szakember szavait alaposan alátámasztják a mindennapi tapasztalatok. Például az, hogy a konferencia beharangozó - és az ő mondandóját is rejtő – közleményének szövegét több nyugat-európai közleményportálon szó szerinti egyezésekkel lelhetjük meg.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

1 napja

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.