2012. november 16.

Hírközlési és médiahatósági beszámoló a Parlamentben

Szalai Annamária, az NMHH elnöke és Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja tájékoztatta a képviselőket.

Az Országgyűlés meghallgatta és megvitatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve annak önálló hatáskörű szerve, a Médiatanács 2011. évi működéséről szóló beszámolót. A hírközlési területen végzett hatósági tevékenységről Szalai Annamária, az NMHH elnöke, a médiaszabályozásról és a médiafelügyeletről Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja tájékoztatta a képviselőket.

A hírközlési beszámolóban Szalai Annamária hangsúlyozta: az NMHH munkájának egyik vezérlő elve, hogy az infokommunikáció területén is biztosítsa javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségét. A szélessávú internet-elérést illetően a hatóság szilárd meggyőződése, hogy a ritkán lakott területek elérésének gyors és költséghatékony módja az újgenerációs mobil távközlési hálózat fejlesztése. Az NMHH elnöke a 2011-ben e célból árverésre bocsátott 900 MHz-es frekvenciasáv ügyében leszögezte: az eredményes értékesítés továbbra is célja a szabályozónak, mert úgy véli, hogy a kiskereskedelmi piacon az élénkülő verseny és a növekvő választék szolgálná leginkább a közösség érdekét. Szalai Annamária hangsúlyozta a piaci szerelőkkel való szoros együttműködés és partnerség politikájának fontosságát, ugyanakkor kiemelte: a hazai mobilszolgáltatók árai még mindig a legmagasabbak közé tartoznak Európában, ezért az NMHH a valódi verseny feltételeit kívánja megteremteni.

A már folyamatban lévő országos digitális átállással kapcsolatban arról tájékoztatta a képviselőket, hogy jelenleg még 570 ezer háztartás átállása nem történt meg. Várhatóan mintegy 57 ezer rászoruló háztartás igényli majd az állami segítséget az NMHH-n keresztül, a többiben azonban önállóan képesek megteremteni az átálláshoz szükséges feltételeket.

A Médiatanács képviseletében Kollarik Tamás beszámolójában rámutatott: a hatóság kiemelt területként kezelte a gyermekek és a kiskorúak védelmét a káros tartalmakkal szemben. Beszámolt az új médiaszolgáltatókat érintő új, egyebek mellett a vételkörzet nagyságával és besugárzott terület népességének vásárlóerejével is számoló díjmodellről, amely csökkentette az aránytalanságokat és az egyenlőtlenségeket a rádiós és a televíziós piacon.

Kollarik Tamás beszélt a lejáró rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek pályáztatásáról, tájékoztatta a képviselőket arról, hogy a Médiatanács 51 pályázati felhívást tett közzé 2011-ben, és nyolc esetben hirdetett nyertest.

A Médiatanács a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapon (MTVA) keresztül nyolc különböző pályázaton több mint 1,5 milliárd forintos támogatás lehívását tette lehetővé médiaszolgáltatók, illetve elsődlegesen televíziós bemutatásra szánt filmek készítői számára.