Az M2 csatorna esti sávjában márciustól induló Petőfi TV és a júliusban startoló M4 Sport csatorna mellett március 15-től megújul az M1 műsorkínálata, a Duna TV pedig a nemzeti főadó szerepébe lép, közölte a közmédia.

A CNN és a BBC a példáját követné az M1

A közmédia közlése szerint az M1 az eddigi vegyes tartalomkínálat helyett a hírekre, hírháttér műsorokra, illetve a magazinműsorokra fókuszál márciustól. Mint írták: "tematikában a BBC, a brit közszolgálati aktuális csatorna, míg a napi adásszerkezetben az amerikai CNN televízió műsorszerkezete jelenti a mintát".

A híradók megújulnak, többek között napi tőzsdei, gazdasági, agrár, innovációs, kulturális híradók készülnek, a BBC-formátumokra építve. Az M1 éjszakai adászárását egy új, angol nyelvű híradó jelenti majd.

Megújul az időjárás-jelentés, amely Kárpát-medencei és európai tartalommal bővül. Emellett részletes, frissülő országos közlekedési jelentések kerülnek műsorra.

Napközben és az esti műsorsávban új magazinműsorok indulnak napi és heti gyakorisággal. A bel- és gazdaságpolitika mellett lesz világpolitikai, EU-s, Kárpát-medencei, oktatási-, egészségügyi-, agrár-, kis- és középvállalkozói-, turisztikai, fogyasztóvédelmi, környezet- és klímavédelmi, technológiai és innovációs, egyházi, valamint a fogyatékkal élőknek szóló magazin is. A divat és az autós-motoros világ is önálló magazint kap.

Az M1 műsorszerkezete naponta öt, stúdióból közvetített élő műsorblokk (Ma reggel, Ma délelőtt, Ma délután, Ma este, Ma éjjel) sugárzására épül, amelyet egy-egy műsorvezető vezet, és amelyet a stúdióból vagy más helyszínről beszélgetések, híradók, magazinok és egyéb élő kapcsolások egészítenek ki.

A napi aktuális blokkok műsorvezetőiről 2015. február 15-ig születik döntés, a közlés szerint elsősorban az elmúlt években tapasztalatot szerzett, népszerű tévések közül választanak majd.

Változik az arculat

Az M1 új stúdió- és műsorarculattal is jelentkezik. Ennek megalkotására az MTVA 2014 októberében Simon Jagot, a BBC World News, az Al Jazeera és más televíziók arculatát is készítő brit szakembert kérte fel. Az új stúdiót és a műsorhelyszíneket a tervező 2015. március 15-én mutatja be a magyar nézőknek.

Nemzeti főadó lesz a Duna TV

Az analóglekapcsolás óta a DunaTV is elérhető minden háztartásban, ahol az M1-et is nézni lehet, így "megteremtődött annak lehetősége, hogy a Duna TV a továbbiakban nemzeti főadóként tegyen eleget a törvény által előírt közszolgálati követelményeknek, társadalmi, nézői elvárásoknak", áll a közleményben.

A közszolgálati tartalom mellett szórakoztató műsorokat is műsorra tűz a csatorna. Itt lesz látható mások mellett a Magyarország szeretlek!, a Fábry, a Szálka, a Ridikül, a Maradj talpon!, a Hacktion, a Fapad című sorozatok és a Gasztroangyal, a Családbarát, az On the spot és a Bábel is. Az M4 Sport indulásáig a kiemelt hazai és nemzetközi sportesemények is ezen a csatornán lesznek láthatók.

Így működik az új rendszer

A közlés szerint a megújuló csatornák felügyeletét továbbra is a médiatörvény rendelkezései szerinti közszolgálati műsorszolgáltatók (MTV Zrt. és Duna TV Zrt.) látják el, mindaddig, míg a törvény által elrendelt átalakulásuk le nem zárul. Ezt követően a csatornák felügyeletét az egységes Duna Médiaszolgáltató Zrt. veszi át.

A tartalmakat továbbra is az MTVA gyártja. Utóbbi "az M1 tartalmaihoz igazodóan meg kívánja újítani okostelefonos alkalmazásait és webes felületeit is".

A megújuló csatornák és tartalmak tervezésére az MTVA menedzsmentje külön projektet hozott létre, amelynek tagja – az MTVA hír-, hírháttér- és közéleti területeket irányító személyein kívül – az MTV Zrt. és a Duna TV Zrt. vezérigazgatója is.