2011. április 11.

Hódit a briteknél az m-kereskedelem

A Tealeaf felmérése szerint a szigetországi netezők majd negyede végzett valamilyen mobil tranzakciót az elmúlt egy évben. Nem mindenki elégedett.

A Tealeaf felmérése szerint a szigetországi netezők majd negyede végzett valamilyen mobil tranzakciót az elmúlt egy évben. A számok bíztatóak, ugyanakkor sok a kényelmetlenség az új platformon. Az látszik, hogy a fogyasztók türelmetlenek, s ha elsőre nem sikerül a mobil tranzakció, már mennek is a személyi számítógépükhöz, rosszabb esetben a konkurencához. A rossz élményeknek könnyen szárnya kél, ami az üzlet egészére rosszul hathat.

Sokakat érdekel az m-kereskedelem

A brit kutatásból kiderült, hogy az online felhasználók 23 százaléka végzett valamilyen tranzakciót a mobilján keresztül a megkérdezést megelőző egy évben, ami összességében 10 millió fogyasztót jelent. Ezzel az Egyesült Királyság százalékosan megelőzi az Egyesült Államokat, ahol ez az arány 18%.

A leggyakoribb kereskedelmi tranzakció a vásárlás, ezt a mobil kereskedelmet kipróbálók 63 százaléka említette, míg a pénzügyi tranzakciók 37, az utazásfoglalások 34, a biztosítási ügyletek 23 százalékot érintettek. Összességében a mobilvásárlók havi szinten átlag 4,4 tranzakciót végeztek.

Ahogyan egyre több fogyasztó kezébe kerül okostelefon, annál magasabbak az elvárások. 75% úgy gondolja, hogy nincs ok arra, hogy miért ne mehetne simán egy mobiltranzakció már az első próbálkozásra. 51% mondta azt, hogy jobb vásárlási élményt várna mobilon, mint az üzletben, 52% pedig az asztali gépeknél is jobb vásárlási élményt vár a mobiltól.

 

Magas elvárások, sok csalódás

Nehéz azonban a magas elvárásoknak megfelelni, hiszen az új platformokban mindig benne van a hiba lehetősége. Az elmúllt egy évben mobil tranzakciókat bonyolítók 83 százaléka egyszerű és kényelmes vásárlást várna a mobil közegtől is, ami bármilyen más csatornára is igaz.

A speciális problémák közé tartozik viszont a kapcsolat minősége, a letöltési gyorsaság, a leggyakoribb gondot (34%) pedig a hibaüzenetek jelentik. Ennek nyomán az m-kereskedelemben részt vevő brit fogyasztók 46 százaléka egyelőre frusztrált az elérhető vásárlói élmény minősége miatt.

 

Mennek a konkurenciához

A gond az, hogy a fogyasztók meglehetősen türelmetlennek mutatkoznak. Ha gondot, kényelmetlenséget tapasztalnak a mobil tranzakciók során, akkor gyorsan váltanak. A válaszadók 28 százaléka feladja a mobilos kísérletezést, és asztali gépen próbálkozik újra, 16% a konkurenciához megy, 17% pedig panaszos emailt, telefont küld a cégnek.

A sikertelenségnek nem csupán a mobil közegben van hatása és tétje. 66% ugyanis azt mondta, hogy kisebb eséllyel vásárol egy olyan cégtől, amellyel szerencsétlen volt a mobil csatornán keresztüli találkozása. A hír ráadásul szárnyra is kel, akár jó, akár rossz: 49% osztotta meg a közösségi médiában a tapasztalatait. 61% rossz élmény esetén azonnal lebeszélné ismerősét, barátját a cég szolgáltatásairól.

 

A teljes kutatás elérhető ezen a linken.