A nagy nemzetközi könyvpiacokon közel félmilliárd nyomtatott könyvet vásároltak 2017-ben, az ismeretterjesztő könyvek globálisan maguk mögé utasítják az irodalmi műveket, ugyanakkor erős a gyermekirodalom is.

Nincs ok panaszra a Gutenberg-galaxisban: 2017-ben az Egyesült Királyságban a teljes lakosság kétharmada vásárolt könyvet, legtöbben saját maguk számára. A nyomtatott kiadványok toronymagasan a legnépszerűbb könyvformátumnak számítanak: tízből hatan hetente mélyednek el valamilyen irodalmi vagy non-fiction szövegben. Naponta a lakosság harmada olvas. Alternatív könyvet, például e-könyvet tízből hárman olvasnak heti rendszerességgel, de jönnek föl a különféle hangoskönyvek is, amelyekkel minden hetedik brit szórakoztatja magát hetente.

A puha- és keményfedeles könyvek fedik le a teljes könyvpiac kétharmadát, az e-könyvek részesedése 24 százalék. 2017-ben 85 millió e-könyvet vásároltak Angliában, 4 százalékkal kevesebbet, mint 2016-ban, közel 350 millió font értékben. Az e-könyv olvasótábora naponta hallgat vagy olvas különféle tartalmakat, és leginkább a nők szeretik a formátumot.

Ha már e-könyv: a klasszikus e-book olvasók mellé felkéredzkedett a tablet és okostelefon is, különösen a fiatalabb fogyasztók körében: tableten olvas a 25-44-es korosztály közel fele. A hatvan év fölöttiek maradnak az e-olvasónál, a megvásárolt e-könyvek háromnegyedét ezen olvassák.

Átrendeződőben van a hangoskönyvek piaca: 14 milliós értékesített példányszámmal, 12 százalékos mennyiségi növekedés mellett 4 százalékot hasítottak ki a teljes brit könyvpiacból. A 25-34-es korosztály különösen kedveli az irodalomfogyasztás e formáját. A hallgatóság fele valamilyen előfizetéses platformon, digitális verzióban tölti le szellemi táplálékát, és gyakorlatilag csak magának – hangoskönyvet ajándékozni még nem elterjedt. Legtöbben szórakozási, kikapcsolódási célból töltenek le audiokönyvet, egyötödük pedig utazáskor, ingázáskor köti le magát ily módon. Ennek indikátora az is, hogy jellemzően az irodalmi és gyerekkönyvek fogynak jobban a hangoskönyvek közül. Érdekesség, hogy a formátum rajongóinak mintegy harmadát a puszta kíváncsiság vezette a hangoskönyvhöz, tavaly 36 százalékkal többen adtak esélyt az irodalomfogyasztás e módjának a Nielsen adatai szerint.

Az irodalmi műfajok közelebbi vizsgálatánál élesen elkülönülnek a nyomtatott és digitális könyvek közötti preferenciák: míg klasszikus szépirodalmat még mindig inkább nyomtatott könyvként vásárolnak az angolok, addig például a romantikus könyvek háromnegyede e-könyv. Az erotikus irodalom, a detektívregények és a thrillerek, a fantasy és történelmi művek esetében is igen erőteljes a digitális könyvek piaci részesedése.

Ugyanakkor a bestsellerek esetében a nyomtatott könyvek abszolút dominanciája jellemző, így az Egyesült Királyságban 2017-ben listavezető Jamie Oliver 5 hozzávaló című szakácskönyve több mint 90 százalékban nyomtatásban kelt el.