2014. augusztus 25.

Hogyan monetizáljunk a YouTube-on?

Szakértők szerint az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha nem közösségi platformként, hanem egyszerű csatornaként tekintünk a videómegosztóra

Szakértők szerint az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha nem közösségi platformként, hanem egyszerű csatornaként tekintünk a videómegosztóra.

Az Edinburghi Nemzetközi Televíziós Fesztiválon önálló panel foglalkozott azzal, hogyan termelhet pénzt a YouTube a tartalomgyártók számára. A Gleam Futures YouTube-tehetséggondozó ügynökség vezetője, Dom Smale szerint minden a közösségről és a személyiségről szól. Elköteleződést kell építeni, és ehhez meg kell hallani a közönség hangját is, hiszen a YouTube-on a nézők a vágók és a stúdiófőnökök is egy személyben. Ugyanakkor, míg az átlagos brit tévénéző az ötvenes évei közepén jár, a YouTube-on olyan közönség is elérhető, aki már talán nem is nézett lineáris tévéadást. Smales figyelmeztetett arra is, hogy a videómegosztót nem lehet egyszerűen olcsó hirdetési felületnek tekinteni: a nézőket itt nem a márka, hanem a tartalom érdekli. Hozzátette, hogy a tartalom viszont nem feltétlenül pénzkérdés.

Dan Jones, a Maverick digitális igazgatója szerint az első és legegyszerűbb lépés, amit a tartalomgyártók a pénzcsinálás érdekében megtehetnek, hogy az archív tartalmaikat feltöltik – hiszen a tartalomelőállítás a YouTube-jelenlét legdrágább eleme. Ezt követhetik az új csatornák, az eredeti és a márkázott tartalom gyártása.

A rendelkezésre álló mérőszámokra, és az abból fakadó rugalmasságra utalva Robbie Spargo (Freemantle Media) kifejtette, hogy ha valami nem működik, attól aggodalom nélkül meg kell válni. A YouTube-jelenlét az izgalmas és az ijesztő határvidékén helyezkedik el, de hinni kell az ötleteinkben, és egyedül a célközönségünk reakcióira hallgatnunk.

Jones tanulságként leszögezte még: a YouTube-jelenlét hosszútávú játszma. Csak pre-rollokból nem feltétlenül térülnek meg a költségek, és akár öt évet is igénybe vehet, míg a videómegosztó komoly pénzt kezd el termelni a tartalomtulajdonos számára.

(Forrás: The Drum)