2013. február 22.

Hogyan számoljunk be öngyilkosságokról?

Bodonovich Jenő médiabiztos egyeztetést kezdeményezett szakmai szervezetekkel az öngyilkosságokról szóló tudósítások miatt.

A média- és hírközlési biztos nyolc érdekképviseleti szervezet bevonásával egyeztetést kezdeményezett az öngyilkosságokról szóló tudósítások miatt.

Dr. Bodonovich Jenő az eljárást a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének egyes internetes hírportálokat és egy tévécsatornát érintő panasza alapján indította el, amelyhez a Lélekben Otthon Alapítvány is csatlakozott.

Az egyeztetési eljárásra az adott okot, hogy egyes tudósítások a bejelentők véleménye szerint az utóbbi időben az öngyilkosságot olyan nem kívánatos módon jelenítették meg, amelyek krízishelyzetben lévő személyeket arra ösztönözhettek, hogy önmaguk ellen forduljanak. A téma választott megjelenítési módja az olvasók, nézők jelentős részének érdeksérelmét eredményezte. A tudósításokban ugyanis a helyszín bemutatása, a képek közlése, az elkövetési mód ismertetése, az öngyilkosság vélt vagy valós okainak találgatása, az öngyilkosságnak mint a szülőket megbüntető bosszúnak bemutatása ellentétben áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a média- és hírközlési biztos 2012 márciusában közzétett ajánlásával. A panaszos egyesületek azt is kifogásolták, hogy a tudósításokban nem szerepelt a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszám, amelyen szakemberek nyújtanak segítséget a rászorulóknak.

A médiabiztos az egyeztetési eljárásról a médiatörvény előírásainak megfelelően tájékoztatta az érintett médiumokat is.

A biztos a nézői, olvasói érdekek képviseletében az eljárás során javaslatot dolgoz ki a témában tavaly kiadott ajánlása alapján a panasz orvoslása érdekében. Bodonich Jenő ígérete szerint figyelembe veszi majd a szakmai szervezetek és az érintett internetes hírportálok, valamint a televízió észrevételeit is.

Bodonovich Jenő közölte azt is, hogy az egyeztetési eljárásba a médiatörvény előírásai alapján bevonta a Magyar Lapkiadók Egyesületét, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületét, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületét, a Magyar Újságírók Országos Szövetségét, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségét, a Protestáns Újságírók Szövetségét, a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségét és a Magyar Újságírók Közösségét.