2012. december 07.

Hogyan válasszunk a karácsonyi műsordömpingből?

A Tévézz okosan! kampány weboldalán segítenek, hogy jól válasszuk meg a tévéműsort karácsonykor.

A Tévézz okosan! kampány weboldalán segítenek, hogy jól válasszuk meg a tévéműsort karácsonykor, valamint hogy mit tegyünk, ha hisztizik a gyerek, ha ki akarjuk kapcsolni a tévét.

Az év legfontosabb családi ünnepén a gyerekek iskola híján sokszor a tévé előtt töltik az idejüket. A fekete doboz azonban nemcsak szétválaszthatja, hanem össze is kötheti a családtagokat - legalábbis ezt állítja a Tévézz okosan! weboldal, mely segít a szülőknek és a gyerekeknek abban, hogy eligazodjanak a csatornák programjai között: ne csak kapcsolgassanak és háttértévézzenek, ne ragadjanak le véletlenszerűen egy műsornál, de ne is utasítsák el a televíziót. Inkább keressék a számukra érdekes, izgalmas, hasznos tartalmakat, és szerezzenek minél több információt a világról, a tudományról, a kultúráról.

A Tévézz okosan! kampányt a kábelszolgáltatókat tömörítő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség indította el. A csatornák továbbítói felismerték, hogy nem elég egyre több műsort biztosítaniuk a családoknak, hanem segítséget is kell nyújtaniuk abban, hogy a Magyarországon elérhető több mint 100 magyar nyelvű csatorna programjaiból a gyerekek és a szülők könnyen megtalálják a fiataloknak szóló műsorokat. Kéry Ferenc, a szövetség elnöke szerint azért különleges ez az honlap, mert a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt szól. A fiatalok előre megtervezhetik a napi és a heti műsorajánló segítségével, hogy mit nézzenek, a szülők pedig képet kaphatnak arról, amiről az iskolában ők még nemigen tanulhattak: hogyan hat a média a gyermekeikre, hogyan segíthet a tévé a tanulásban, abban, hogy a gyermekek előtt kinyíljon a világ.

A gyermekek védelmét nemcsak a kábelszolgáltatók, hanem a csatornák is fontosnak tartják, és mind többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Olyan műsorszolgáltatók támogatják az oldal működését mint a Da Vinci Learning, a Minimax, a Nickelodeon, a Cartoon Network, a Discovery, a National Geographic, a Spektrum vagy a Viasat Nature.

Ha szülőként ön is érezte már, hogy tehetetlen a gyermekével szemben, ha a tévéről van szó, akkor a Szülői oldalon, a Tv Tippek és a Médiapszichó rovatokban olyan cikkeket olvashat, melyek hasznos tanácsokkal szolgálnak, és támogatják a családokat abban, hogy megtalálják a tévé megfelelő helyét az otthonukban, gyermekeik életében. A weboldalon szülőknek szóló technikai segítséget is találhatunk, hogyan aktiváljuk a gyerekzárat.

„Óvodáskorban még nem igazán javasolt a tévézés, a gyerekeknek ebben az időszakban sokkal inkább valódi tapasztalatokra van szükségük. Ha mégis a tévé elé ülnek, érdemes alaposan megválogatni a műsorokat. Nyolcéves kor körül kell a fiataloknak megtanulniuk a média használatát, és ekkor kell a szülőknek is lefektetniük az ezzel kapcsolatos szabályokat. Ez az időszak különösen alkalmas arra, hogy ezek a szabályok hosszú távon rögzüljenek” – tanácsolja a szülőknek dr. Gyarmathy Éva neveléslélektani szakpszichológus, aki a weboldalon még többet elárul arról, hogyan vélekedik a gyerekek és a média kapcsolatáról. Ugyanezen website-on ismert és elismert művészek, szakemberek is elmondják, hogyan vélekednek a tévézésről.