2010. november 12.

Holland Gordiusz

Egy laza mozdulattal rendezné a lejáró analóg kereskedelmi rádiós licencek ügyét a holland gazdasági miniszter.

Egy laza mozdulattal rendezné a lejáró analóg kereskedelmi rádiós licencek ügyét a holland gazdasági miniszter.

Maxime Verhagen szerint egyszerűen annyit kellene tenni, hogy a jövőre lejáró koncessziókat meghosszabbítanák 2017-ig. Akkorra ugyanis nagyjából mindenkit elérne a mostani URH-adások kiváltására hivatott digitális műsorszórás. (Ez 2015-ben öt holland közül csak négy számára volna elérhető.)

Július elején már írt arról portálunk, hogy a kormányváltás miatt csúszik a holland kereskedelmi URH-koncessziók megújítása. Az ügyben illetékes (előző) gazdasági miniszter ugyanis azt közölte: mandátuma lejárt, a kérdésben hivatal utódának kell majd lépéseket tennie. Maria van der Hoeven előbb kikérte a legfelsőbb bíróság álláspontját a kérdésben, de hogy milyen választ kapott a taláros testülettől, azt nem hozta nyilvánosságra. A meccs lényege már akkor is az volt, hogy a jövőre lejáró analóg URH-jogosultságokat meghosszabbíthatják-e automatikusan 2017-ig. A feltételek között szerepelne, hogy a rádióknak részt kell vállalniuk a digitális átállásból. A tervezett feltételeket már hónapokkal ezelőtt megküldték a műsorszolgáltatóknak.

Mostani sajtójelentések szerint jövő január közepére dőlhet el, megkapja-e a szükséges támogatást az előző és a mostani kormány által is támogatott elképzelés.