2014. január 27.

Holland óriást vett a Liberty

Óriásügylet keretében vásárolja meg Hollandia vezető távközlési társaságát John Malone milliárdos médiaholdingja.

Óriásügylet keretében vásárolja meg Hollandia vezető távközlési társaságát John Malone milliárdos médiaholdingja.

A vevő honlapján az olvasható: a Liberty Global kereken 10 milliárd eurós áron vásárolja fel a társaságot, amelyben eddig 29 százalékos részesedéssel rendelkezett. (A cég készpénzzel és – körülbelül kétharmad részben – saját részvényekkel rendezi a számlát.) A Ziggo így megszerzett 2,7 millió új előfizetője révén már mintegy hétmillió hollandiai háztartásban lesz jelen a konglomerátum valamely szolgáltatása; ez tízből kilenc otthont jelent. Emellett a felvásárlás komoly lehetőségeket rejt a mobil-és a közületi piacon – hangsúlyozzák.

A Financial Times utal rá: az ár a pénteki amszterdami tőzsdei záróárhoz képest 4, az átvételi terv tavaly október közepi bejelentésekorihoz képest pedig 22 százalékos prémiumot jelent a Ziggo részvényárfolyamához képest.

Az már a felvásárlás bejelentése előtt kiderült, hogy a két nagy helyi szolgáltató,a UPC és a Ziggo egyesülése során utóbbi lesz az erősebb brand. Így a UPC Nederland márkanév eltűnik a helyi piacról, és a cégközpont is a Ziggo irodáiba költözik, azaz Amszterdamot odahagyva Utrecht-be.

Abban is új lesz a helyzet, hogy a – várhatóan az év második negyedében záruló - összegyúrást követően távozik színről a Ziggo pár hete hivatalba lépett első embere, a korábban a Deutsche Telekomot irányító René Obermann.

Fordulatok persze még várhatnak a felekre, hiszen az ügyletet előbb jóvá kell hagynia a holland versenyfelügyeletek, ez pedig még korántsem biztos, hogy megtörténik. A jóváhagyás mellett szól, hogy a fogyasztók szinte semmit nem fognak érezni az ügyletből, hiszen a két cég eltérő régiókban szolgáltat. Az új formációval szerződő médiapartnerek számára viszont új helyzetet hozhat, ha ekkora ügyfél képviselője ül a tárgyalóasztal túloldalán.