A közelgő holokauszt emléknapra készülve a Viasat History egész héten főidőben vetít a témában dokumentumfilmeket, -sorozatokat.

A Viasat World médiavállalat történelmi csatornája számos alkalommal alakította már műsorfolyamát kiemelkedő eseményekhez. Ilyen volt például a Kennedy halálának napja című dokumentumfilm a miniszterelnök ellen elkövetett merénylet napján, vagy a berlini fal leomlásának napjára való megemlékezés a Visszaszámlálás: a berlini fal felemelkedése és bukása című kétrészes dokumentumsorozattal, de a II. világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából például egy teljes tematikus közösségi felületet is létrehoztak az események bemutatására.

A II. világháborús eseményekkel egyébként is kiemelten foglalkozó tévécsatorna idén két extra műsorral emlékszik vissza a holokauszt rettenetére. Az ENSZ Közgyűlése által meghatározott január 27-ei holokauszt emléknaphoz kapcsolódóan, a Viasat History már 2020. január 20-tól minden hétköznap este 9-től a náci Németország által kontrollált területeken végzett, több millió áldozatot követelő cselekményeket szemléltet, és a háttérben álló okokat mutatja be, sokszor teljesen új nézőpontból.

Ez a tematikus időszak A náci, aki zsidókat mentett: Karl Plagge című dokumentumfilmmel nyit. A Schindler listájához hasonló, valós történetben Karl Plagge őrnagy 1240 zsidó férfit, nőt és gyereket mentett meg és foglalkoztatott. Ezzel ugyan ellenszegült „hivatásának", de tettével képes volt megóvni Litvánia zsidóságának jelentős részét. A következő estén, azaz január 21-étől indul a Megsemmisítés – az európai zsidók kiírtása című dokumentumsorozat, amely nyolc részen keresztül keresi és mutatja be, hogy hogyan gondoltak ki és hajtottak végre ilyen bűntényeket Németország, majd Európa szerte.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2020. október 22.

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.