2011. február 02.

Hová tűntek milliárdok a magyar online piacról?

Egy birtokunkba jutott információ szerint a PwC 2010-ben net-net 12,5 milliárd körülire becsülte az online piac nagyságát.

Egy birtokunkba jutott információ szerint a PwC 2010-ben net-net 12,5 milliárd körülire becsülte az online piac nagyságát. Bár nem teljes az adatsor, de így is milliárdok hiányoznak a korábbi kommunikációhoz képest.

Egy birtokunkba jutott információ szerint a PwC az online piac szereplőitől összegyűjtött net-net adatok alapján a honi online piac méretét 2009-re vonatkozóan 11,367 milliárd forintosra tette, míg 2010-ben a bevételek 12,454 milliárd forintot értek el. A piac tehát nőtt, ami jó hír, érthetetlen viszont, hogy az IAB korábbi, nyilvánosságra került becsléseihez képest hová tűntek milliárdok.

Igaz ugyan, hogy a birtokunkba jutott dokumentum szerint néhány szereplő nem szolgáltatott adatot, köztük az Etarget és a Google, de az általunk megkérdezettek szerint tokkal-vonóval 3-5 milliárdot lehet még hozzáadni az összeghez. Ez még mindig kevesebb, mint az IAB korábban publikált 2009-es számai. 2010-es adatokat még nem tudni, de az azt megelőző évben a nettó online torta méretét 23,3 milliárdosra tette a szakmai szervezet.

Úgy tudjuk, hogy az eltérés részben érthető, hiszen bizonyos költési becslések hiányoznak, ám információink szerint vita van azzal kapcsolatban, hogy ezek a számok nyilvánosságra hozhatóak lettek volna. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint igenis közölni kellene, mert így jobban látszik, mekkora ténylegesen az online piac.

Ezen forrásaink hozzátették: az utóbbi években azok a médiumok, pl. rádió vagy közterület, amelyek nem tudták mérési kérdéseiket hitelesen rendezni, mindig rosszul jártak üzletileg. Nem lenne szerencsés, ha az online piac is így járna, holott ennél potensebb, jövőbe mutatóbb médium nem igazán van.

 

Pontosítás: a PwC nem becsült, hanem a piaci szereplők által bevallott adatokat összesítette.  (Az IAB nem minden tagja adta meg bevételi adatait).

Címkék: pwc iab

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

2 napja

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.