2010. október 20.

Hozza a pénzt az Apple

Rekorderedményeket hozott a szeptember 25-én zárult harmadik negyedév az Apple-nek. Tarolt az iPhone és az iPad.

Rekorderedményeket hozott a szeptember 25-én zárult harmadik negyedév az Apple-nek. Tarolt az iPhone és az iPad, de a hagyományos PC-ágazat is remekül teljesített. Telített viszont az iPod-piac – nem is fogyott belőle annyi, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A cég 20,34 milliárd dolláros forgalom mellett 4,31 milliárdos adózás utáni eredményt mutatott ki. (Egy éve még 12,21, illetve 2,53 milliárd volt a két adat.) A vizsgált időszakban 14,1 millió iPhone kelt el, ami 91 százalékkal több, mint 2009 azonos időszakában. Ez jobb eredmény a BlackBerry-gyártó kanadai RIM eredményeinél is: az ő okostelefonjukból ugyanis „csak” 12 millió kelt el.

Az előző negyedév 3,3 millió darabos iPad-eladására a cégnek most sikerült ráhúznia még 900 ezret. A táblagépet a karácsonyi szezon sztárjaként jelzik előre, és szakportálok szerint nem kizárt, hogy jövőre akár 45 millió darab is fogyhat belőle. De javított az Apple a hagyományos területeken is: Macintosh-komputerből közel négymilliót adtak el (ez 27 százalékos javulás), de az iPod kifújni látszik – vagy megtelt vele a piac. Csak mintegy 9 milliót adtak el belőle a nemrég zárult negyedévben – ez 11 százalékos visszaesés az egy esztendővel korábbi adatokhoz képest.

A sikereket tovább fényezi, hogy semmilyen jel nem mutat arra, hogy kifújna az iPad-láz. Egy májusban végzett felmérés szerint öt laptop-tulajdonos közül kettő szívesen iPad-re cserélné mostani gépét. Az eredmények alapján a megkérdezettek 40 százaléka venne fontolóra egy ilyen cserét, miközben minden harmadik nyilatkozott úgy, hogy érdekelné egy iPad beszerzése. A megkérdezettek 34 százaléka innovativitásuk miatt dicséri az Apple termékeit, 27 százalék amiatt, mert szerinte ezek a legjobbak a a piacon, negyedük a könnyű felhasználhatóságot emeli ki, míg százból 15-en az húzzák alá: cool a márka.

A Deloitte tanácsadó cég akkor publikált felmérése szerint jövőre kétmilliárd dolláros táblagép-piacot jósol, miközben az iPad-et gyártó Apple a napokban átvette a legértékesebb technológiai cégek sorában az elsőséget a Microsofttól.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

1 napja

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.