2010. március 15.

Hugo a porcelánboltban

Miközben Magyarországon a sajtószabadság ünnepét üljük, tízezer kilométerrel odébb offenzíva indul az internet ellen. A helyszín és a főszereplő sem újdonság

Hugo Chavez venezuelai elnök ugyanis azt jelentette be: ő bizony megregulázná az internetet. Okot pedig egyből talált. Mégpedig egy halálhír képében.
Szerinte ugyanis minden alapot nélkülöz a Noticierodigital portál azon értesülése, hogy merénylet áldozata lett az elnök egyik közeli politikai szövetségese. Ráadásul a Chavez által kifogásolt történet két napig elérhető volt a honlapon.
„Cselekednünk kell. Fellépésre fogjuk kérni a főügyészt, mert itt bűncselekmény történt. Úgy értesültem, hogy ez az orgánum rendszeresen tesz közzé államcsínyre felhívó cikkeket. Ez pedig megengedhetetlen” – mondta a 11 éve hivatalban lévő, a sajtóval szembeni eljárása miatt külföldi civil szervezetek által gyakran kritizált Chavez.
Hozzátette, az internet nem lehet egy olyan tár, ahol bárki azt mondhat vagy tehet, amit akar, minden országnak meg kell alkotnia rá saját szabályait. A politikus mindenesetre talált már magának hivatkozási alapot, mégpedig Angela Merkel német kancellár személyében, aki szerinte az övével egybevágó kijelentést tett.
Az elnök már korábban kikelt az olyan közösségi portálok – így a Facebook és a Twitter – ellen, amelyek igen népszerűek a venezuelai ellenzékiek körében. Chavez szerint ugyanis ezeken az oldalakon egyesek rendszeresen azért jelennek meg, hogy alaptalan pletykákat terjesszenek. Az ellenzék ezzel szemben megmozdulásai szervezésére használja ezt a platformot.