Naponta 250 millió emojit küldenek az emberek a Twitteren, ez 6,4 milliárdos emoji-forgalmat jelent évente. Az emojik segítségével a felhasználók röviden és lényegre törően fejezhetik ki az érzelmek széles skáláját; örömöt, bánatot, haragot, szomorúságot, szeretetet és millió egy féle érzést, vagy cselekvést.

Japánból indult

Az emojik használata egy japán fejlesztő, Shigetaka Kurita nevéhez fűződik, aki az első, 176 emojiból álló karakterkészletet fejlesztette ki egy mobilszolgáltató számára. A japán fiatalember 1998-ban mutatta be az érzelmek és érzések kifejezésére szolgáló első karaktereket, melyeket az SMS-ek karakterlimitje hívott életre (hasonlóan a Twitter eredeti 140 karakteres limitjéhez) - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.

 

Jelenleg 2789 emoji létezik már a világon.

 

A legnépszerűbb emojik
A legnépszerűbb emojik

Az emoji találkozása a #hashtaggel

Az elmúlt évtizedben szinten minden fontos eseményhez született hashtag a Twitteren. A hashtagek mögött érdekes viták és izgalmas történetek rajzolódnak ki, néhányhoz külön emoji is tartozik, azért, hogy még inkább felhívják a felhasználók figyelmét ezekre a fontos témákra. Íme néhány speciális emoji, amelyek jól ismert hashtag-ek mellett jelennek meg:

#MeToo - a világ leghíresebb hashtag-emojija

A #MeToo hashtag alatt az emberek a világ minden tájáról felhívják a figyelmet a mindennapi szexizmusra és megosztják a szexuális erőszakkal kapcsolatos véleményüket, gondolataikat. A levegőbe emelt kéz ennek a bátorságnak a szimbóluma.

#MarchForOurLives - egységben az erő

Egy amerikai iskolai lövöldözést követően egy Emma Gonzalez nevű diák érzelmekkel teli beszédet mondott, ami nem sokkal később sok ezer embert vitt az utcára. A megmozdulásokon tömegek kampányoltak és emelték fel szavukata a fegyverek és a fegyverlobbi ellen. A Twitter, a kampány mellé állva a #MarchForOurLives hashtaghez létrehozott egy ‘kézfogós’ emojit.

#Pride - szeretni és élni!

A színes szivárvány szívvel a Twitter és felhasználói az életet és a szeretetet ünneplik, függetlenül nemtől és a nemi hovatartozástól.

Rádiós pályázatok

8 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.