2013. június 19.

IVSZ: vonják vissza a telefonadó-emelést

A kormányzat nem egyeztetett az ágazattal, pedig a korábban ígéretet tettek erre. Nemcsak az adó mértéke, hanem felső limitje is emelkedne.

A kormányzat nem egyeztetett az ágazattal, pedig a korábban ígéretet tettek erre. Nemcsak az adó mértéke, hanem felső limitje is emelkedne.

Nem egyztetett a kormány a távközlési ágazattal a távközlési adó emeléséről, ezért az érintett vállalkozások az ezt tartalmazó törvényjavaslat visszavonását kérik - közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) az MTI-vel kedden.

Hozzátették: a kiszámíthatatlan adópolitikai környezet kedvezőtlenül befolyásolja a cégek befektetési hajlandóságát, és a mobiltávközlés esetében ez negatívan érintheti a küszöbön álló frekvenciaértékesítés lehetséges eredményét.

Ugyanis a negatívumok miatt csökkenhet az idén értékesíteni szándékozott frekvenciák értéke, így az IVSZ szerint az állam végül többet veszíthet az ügyön, mint amennyit az emelés révén nyernének.

A szervezet arra is figyelmeztet, hogy így veszélybe kerülhet itthon az Európai Unió Digitális Menetrendjében elvárt szélessáv-fejlesztés, illetve az innovatív technológiák és szolgáltatások elterjedése.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn jelentette be, hogy a vállalkozások által fizetett távközlési adó 2 forintról 3 forintra emelkedik, emellett 5000 forintra növelik az adó jelenleg 2500 forintos felső limitjét.

Az IVSZ nehezményezi, hogy a kormány egy éven belül harmadszor változtatja jelentősen az iparág adóterheit, ráadásul most - az ígéretek ellenére - nem történt semmilyen egyeztetés a szektorral, közölték. Így kiszámíthatóságot, és " lakossági igények magas szintű kielégítését támogató adópolitikát" kérnek a kormányzattól.

Az IVSZ hozzátette: a vezetékes szolgáltatásokat jelenleg két különadó is terheli, a mobilszolgáltatások esetében pedig évek óta nemzetközi viszonylatban is igen magas az állami elvonás mértéke. Az AT Kearney nemzetközi tanácsadócég 2013. májusi felmérése szerint Magyarországon az átlagos percdíj 40 százaléka adóból, járulékból és különböző hatósági díjakból áll.

Miközben az adóalanyok továbbra is a távközlési vállalkozások lennének, a terhek növekedése esetén azokat szinte biztosan áthárítanák valamiképpen a vállalkozásokra, ami az egész üzleti féra kommunikációs költéseire kihatna - emelte ki a HWSW hétfői cikke. Hozzátették: sok vállalatnak telefonadóstól is megéri a távközlési cégekkel flottaszerződést kötni, mivel az egyedileg kialakított tarifák jóval kedvezőbbek a lakossági csomagokhoz képest.