2013. április 16.

Idén már mobilra optimalizálnának a webáruházak

Az eNet és az Árukereső közösen végzett felmérést a hazai e-kereskedelemről. A szegmensben nem rossz a hangulat, a Tesco pedig finom lökést adhat.

Az eNet és az Árukereső közösen végzett felmérést a hazai e-kereskedelemről. A szegmensben nem rossz a hangulat, a Tesco pedig finom lökést adhat a hazai piacnak.

Az eNet az Árukeresővel közösen végzett Magyarországi E-kereskedelmi Felmérés 2012 címmel kutatást, melyből elsősorban a webáruházak marketinghez való viszonya rajzolódott ki a keddi sajtótájékoztatón. A kutatásban azt az 1200 webáruházat vizsgálták, amelyek legalább havonta frissítik valamilyen formában a termékkínálatukat. A kutatók szerint Magyarországon egyébként 5-6000 olyan webáruház van, amely magyar nyelvű honlappal rendelkezik, s ezek közül 4100 szerepel az eNet adatbázisában, miközben 3600-ra tehető azon webáruházak száma, amelyek "élnek", azaz működnek, gazdasági tevékenységet folytatnak.

A vizsgált 1200 webbolt 2012-ben 16 milliárd forintnyi online forgalmat generált, amely a közlés szerint a teljes becsült B2C online kiskereskedelmi piac forgalmának 10 százaléka. A vizsgált kör 2013-ban közel 20 százalékos növekedést vár. A forgalom háromnegyede közvetlenül a webáruházi felületen keresztül érkezik, az ár-összehasonlító oldalak szerepe kb. 20 százalékos.

Megvizsgálták a webáruházak átlagos konverziós mutatóit is, és azt találták, hogy 3% már jónak tekinthető. A kutatásban résztvevők körében a súlyozott konverziós ráta 2,03%. Az offline is működő webboltok esetében magasabb a konverziós rata a csak online működőkkel szemben (2,12% vs. 1,60%), ahogyan magasabb értéket kapunk a nagyobb webáruházak esetében is. Valószínűleg e számok mögött a bizalmi faktor húzódik meg: ami fizikálisan elérhető vagy nagy és ismert, ott nagyobb eséllyel mernek vásárolni.

Mérettől függ az is, hogy mennyire látják be a netes boltok, hogy érdemes mobilra optimalizálni. A nagyobb látogatottsággal rendelkező piaci szereplők nagyobb hajlandóságot mutatnak az ilyen irányú fejlesztésekre. A válaszadók többsége idénre tervezi, hogy mobilra optimalizálja felületét. A kutatók szerint ugyanakkor korántsem fog annyi ilyen típusú projekt megvalósulni, amennyien bíznak benne...

A leghatékonyabb marketingeszköznek a webáruházak a SEO-t találják, amely 5-ös skálán 4,1 pontot kapott. ezt az ár-összehasonlító oldalak (3,87) és az "egyéb marketingeszközök" (3,61) követik. A legkevésbé hatékonynak a bannereket találják, amelyek mindössze 1,89 pontot kaptak. A kuponos-bónuszos megoldások megítélése vegyes, ezek 2,87 pontot értek el.

A leggyakrabban használt marketingeszköz a második leghatékonyabbnak vélt ár-összehasonlító oldal, míg a keresőoptimalizálás, amelyet a leghatékonyabbnak találták, a második helyen van. Ezt a google/Etarget típusú fizetett hirdetések követik.

Miközben a fogyasztás csökkenése nyilván nem tesz jót a kereskedelem egyik szegmensének sem, a hangulat nem rossz az e-kereskedők körében. A megkérdezettek 67 százaléka válaszolta azt, hogy ha most indíthatna webáruházat, megtenné, méghozzá ugyanabban a témában, amivel jelenleg is foglalkozik. Mindössze 9% mondta azt, hogy nem valószínű, hogy megint belevágna.

Tény, hogy izgalmaknak nincs híján a szegmens, többek között a Tesco webáruházának indulása okán. Újságírói kérdésre Kis Gergely, az eNet ügyvezető igazgatója elmondta: "a Tesco finom löketet fog adni az e-kereskedelemnek". A kiskereskedelmi lánc egyelőre óvatos stratégiával közelíti a területet, ami a szakember szerint teljesen érthető, mert miközben óriási az esélyük, hogy új fogyasztókat vonzzanak be a piacra, a felelősségük is nagy. Ha ugyanis valaki egy ennyire nagy piaci szereplővel szerez rossz tapasztalatot, azt valószínűleg mások már csak irdatlan nagy nehézségek árán tudják visszacsábítani a piacra.

További részletek a kapcsolt prezentációban.