2012. augusztus 10.

In Medias Res

In Medias Res címmel új folyóirat jelent meg a sajtószabadságról és a médiaszabályozásról.

In Medias Res címmel új folyóirat jelent meg a sajtószabadságról és a médiaszabályozásról. A CompLex Kiadó gondozásában kiadott orgánum szakmai partnere a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának Médiatudományi Intézete.

A kiadvány felelős szerkesztője Koltay András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, az NMHH Médiatanácsának tagja, főszerkesztője pedig Nyakas Levente, az NMHH Médiatudományi Intézetének vezetője, a Károli Gáspár Református Egyetem tanársegédje.

A folyóirat szerkesztőségének köszöntőjében azt írták, a médiajog tudománya fiatal, az ellentmondásokkal terhes alkotmányos fejlődés, a média világának rohamos fejlődése és a régi válaszok folyamatos újragondolási kényszere pedig nem segítette elő a sajtószabadság és a médiaszabályozás alapkérdéseinek megnyugtató és hosszú távon is érvényes megválaszolását.

"Mi, az elméletet is művelő, a médiával foglalkozó jogászok igyekszünk értékalapú szabályok, egymásnak olykor ellentmondó, de egyaránt morális megalapozottságú érvek alapján véleményt formálni" - fogalmaztak.

Kiemelték, a hatályos magyar médiaszabályozás körüli vitákból egyértelműen kiderült, hogy kétszáz évvel a francia forradalom után sem látszik európai konszenzus a szabályozás alapkérdéseire adható válaszok körül.

Egy tudományos folyóiratnak elfogulatlanul, a tudományosság kritériumainak megfelelve kell felületet biztosítania az értelmes vitának - vélekedtek. Hangsúlyozták: remélhetőleg az új folyóirat olyan nyitott fórummá válhat, ahol az érdeklődő közönség megfontolandó vagy vitára gerjesztő gondolatokra lelhet.

Forrás: MTI