2019. április 11.

Index: Fidesz-Facebook háború jöhet

Az országok többségében a Facebook be fogja vezetni a biztonságos médiatermékeket tartalmazó úgynevezett „fehér listát”, Magyarországon azonban nem – írja a HVG csütörtöki számára hivatkozva a portál.

A lap szerint a Facebooknál a május 26-i európai parlamenti választások előtt elhatározták, hogy az oldalára kikerülő híreket csak előzetes kontroll után engedik reklámozni (ez alól mentesülnek a fehér lista tagja), hogy ezzel megpróbálják visszaszorítani a politikai hangulatkeltéseket és álhíreket - írják.

Magyarországon senki sem kapott felmentést az előzetes kontroll alól, a HVG szerint azért, mert a közösségi oldal vezetői szerint a hazai média jelentős része nem elég megbízható. A lap szerint a Facebook egyik munkatársa egy múlt heti, Perugiában rendezett nemzetközi újságíró-fesztiválon négyszemközt a magyar helyzetre magyarázatul azt mondta, hogy KESMA, ami a fideszes sajtótermékeket tömörítő alapítvány rövidítése.

A lap szerint valószínűleg ettől nem függetlenül rukkolt elő a Századvég Facebook megregulázásának tervével. Az ötletek között szerepel, hogy nyilvánítsák tömegmédiummá a közösségi oldalt, és vonják a magyar jogszabályok hatálya alá; a nemzetállamok a büntetőjog erejével szankcionálhassák a Facebook cenzorait; „a Facebookot adják a felhasználók, azaz a kisrészvényesek tulajdonába” – idézte a terveket az Origo.

Kódolatlan hetek júniusban is, a MinDig TV nézőinek

1 napja

Az Antenna Hungária megállapodásainak köszönhetően a MinDig TV nézői ingyenesen érhetik el május 31. és június 14. között a Kiwi TV-t, június 1. és június 14. között pedig a NatGeo Wild, a Paramount Channel és a Sport1 csatornát.