2010. április 10.

India elindult a DRM felé

Hatalmas piacot nyerhet a közeljövőben a DRM digitális rádiós technológia azzal, hogy India letette a garast e rendszer mellett.

A Digital Radio Mondiale (DRM) konzorcium máris üdvözölte a döntést, hogy az ország 91, a lakosság 99 százalékát lefedő All India Radio (AIR) ezzel a szisztémával építené ki digitális hálózatát. Ezzel a világ legnépesebb (mintegy 1,2 milliárd lakosú) demokráciája az első országok egyike, amely ilyen ambiciózus és szakmailag előkészített tervekkel állt elő.
A szövetségi kormány a tájékoztatási és hírközlési tárcán keresztül mintegy 200 millió dollárnyi összeget fektet abba, hogy az ország területének legalább hetven százalékán elérhető legyen a DRM-rendszer.
Az első adását 1927-ben sugárzó AIR kilenc évvel később vált állami intézménnyé, amelynek feladata a tömegek szórakoztatása, tájékoztatása és oktatása lett. Az ország 1947-es függetlenné válásakor a hálózat még csak India területének 2,5, lakosságának 11 százalékát fedte le. Az ekkor indított gyors fejlesztés eredményeként ma 149 közép-, 54 hosszúhullámú és 171 URH-adóval rendelkezik; odahaza 24 nyelven és 146 nyelvjárásban készít és sugároz programokat. Külföldre irányuló adásai 27 nyelven hallhatóak.