2010. október 21.

Indul a Közszolgálati Közalapítvány

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint a jövő héten megtörténhet a közalapítvány bejegyzése és megindulhat az érdemi munka.

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint a jövő héten megtörténhet a közalapítvány bejegyzése és megindulhat az érdemi munka.

A Magyar Televíziót, a Duna Televíziót, a Magyar Rádiót és a Magyar Távirati Irodát felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Balogh László a Duna TV-ben arról beszélt: ezen a héten még csak informális beszélgetést folytathatnak az új közalapítvány megválasztott tagjai, hivatalos ülésre majd csak a megalakulást követően kerülhet sor, amihez viszont szükség van az új Közalapítvány előzetes bírósági bejegyzésre.

Mint mondta, az új közalapítvány kuratóriumának első feladatai közt lesz a közmédiumok vezérigazgatóinak megválasztása a Médiatanács által intézményenként javasolt két-két jelölt közül.

A kérdésre, hogy sikerülhet-e első körben kétharmaddal megválasztani az új vezérigazgatókat – amihez szükség lesz legalább egy nem kormányoldali kurátor szavazatára is – az elnök úgy reagált: minden megválasztott taggal beszélt, ennek kapcsán pedig optimista lehet, hiszen ő maga és mindegyik kollégája is elkötelezett egy erős közszolgálati média felépítésében.

A törvényben előírt minimum kéthetenkénti ülésezés helyett valószínűleg heti két napot tanácskoznak majd több hónapon át, az ülések között pedig aktív munkát végeznek a kurátorok. Az új szabályozás szerint a kuratórium elsősorban a gazdálkodásért és azért felelős, hogy ez a négy intézmény normális ügymenetben dolgozhasson. A törvényhozók pedig szerencsésen úgy döntöttek, hogy nem frakciók által javasolt tagokra bízzák a tartalomelemzést és értékelést – jegyezte meg Balogh László.