2013. március 12.

Indul a digitális átállás lakossági szakasza

Az átállás mintegy 500 ezer háztartást érint, és két ütemben valósul meg - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Az átállás mintegy 500 ezer háztartást érint, és két ütemben valósul meg - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Indul a digitális átállás lakossági szakasza, melynek során a tető- és szobaantennával fogható analóg televízióadást felváltja a digitális földfelszíni műsorszórás - közölte az NMHH. A digitális átállás kb. 500 ezer háztartást érint a magyar piacon, és két ütemben valósul meg: július 31-én a sárgával jelölt területeken, majd október 31-én a barnával jelzett térségekben történik meg. (Lásd az ábrán.)

Az eddig analóg földfelszíni vétellel tévézők számára ez azt jelenti, hogy az eddigi három csatorna (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) válik ingyenesen elérhetővé. Ezt jobb kép- és hangminőség kíséri, és olyan - más technológiák esetében már elérhető - kényelmi szolgáltatásokat is igénybe lehet venni, mint a nyelvválasztás vagy a gyerekzár.

Mint az NMHH kiemeli, a digitális átállás egyik kimenete az, hogy az eddig csak az ingyenes csatornákat nézők új készüléket vagy a régi tévéjükhöz jelátalakítót vesznek. Ennek alternatívájaként természetesen válthatnak a DTV-B helyett más technológiára, így kábeles vagy műholdas előfizetésre is.

Akik nem tudnak önerőből dekódert beszerezni, azoknak a hatóság szerzi be és szereli azt fel. Emellett a szolgáltatók is jelentkeznek különböző támogatott csomagokkal - áll a közleményben. A jogosultság meghatározására az NMHH országos felmérést indít, személyesen keresik fel az érintetteket.

Az NMHH emellett országos kommunikációs kampányt és helyi tájékoztató rendezvényeket ígér. Ezek célja az érintettek tájékoztatása a teendőkről. Ezt egy internetes honlappal és telefonos ügyfélszolgálattal egészítik ki.