2011. május 18.

Inkább legyen márkázott egy alkalmazás, mint fizetős

Az iPad tulajdonosok körében végzett felmérés szerint főleg az életstílus, játék és szórakoztató témák izgalmasak a felhasználóknak.

Az iPad tulajdonosok körében végzett brit felmérés szerint főleg az életstílus, játék és szórakoztató témák izgalmasak a felhasználóknak. A márkáknak, a márkázott tartalmaknak széles játéktere van az Apple táblagépén, viszont a hagyományos reklámokkal szemben elég nagy az elutasítás a fogyasztók részéről.

Majd ezer iPad tulajdonos megkérdezésével végzett kutatást az Npoll a brit márkamagazinokat tömörítő APA megbízásából. Mint kiderült: a felhasználók e kütyükön is inkább a márkázott alkalmazásokat preferálják, csak ne kelljen fizetniük. A megkérdezettek 73 százaléka válaszolta ugyanis azt, hogy ezt az opciót választaná, ami az APA szerint a márkázott tartalom erejét is jól mutatja.

Persze nem állhat elő bármilyen tartalommal a márka: a fogyasztók azokat az alkalmazásokat szeretik, amelyek "jól össze vannak rakva", relevánsak és bevonják őket. A márkatulajdonosok jól teszik, ha élnek a táblagépek nyújtotta azon lehetőségekkel, amelyek a könnyű használhatóságból, a rugalmasságból és az interaktivitásból erednek.

Ami a témákat illeti: az életstílus témák a legérdekesebbek (38%), melyet a játékok (27%) és a szórakoztató tartalmak (23%) követnek. Kisebb a fogadókészség viszont a reklámokkal szemben: 68% inkább márkázott appot tölt le, amiben nem szerepel reklám, míg csupán 30% választja a nem márkázott, viszont hirdetéseket tartalmazó alkalmazásokat.

Miközben a reklámokkal szemben elég nagy ellenállás mutatkozik, az elemzés megnyugtat: ez nem jelenti azt, hogy ne lenne kereskedelmi értéke az applikációknak. 81% mondta ugyanis azt, hogy fontolóra vette: tovább ismerkedik a márkával más csatornákon keresztül is. A válaszadók ötöde (19%) pedig arról számolt be, hogy app használata nyomán vett terméket vagy szolgáltatást. 29% azok aránya, akik fontolóra vettek egy ilyen beszerzést, s 33% látogatott el az applikáció hatására a márka weboldalára.