2010. május 15.

Inkább olvasunk, mint veszünk

Ha az olvasótábor nagyságát nézzük, nem olyan drámai alappiaci helyzet, mint azt az eladott példányszámok zuhanása mutatja.

Ha az olvasótábor nagyságát nézzük, nem olyan drámai alappiaci helyzet, mint azt az eladott példányszámok zuhanása mutatja. A mai Sajtófesztivál előtt publikált adatokból legalábbis ez olvasható ki. Ennek ellenére van a kiadóknak félnivalójuk.

Egy esztendő alatt 83-ról 80 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik kézbe vették a második félévben valamelyik lap legfrissebb számát – függetlenül attól, hogy napi, heti, havi vagy negyedéves megjelenésű kiadványról van szó. Ez annyit jelent, hogy 7 millió 49 ezerről 6 millió 851 ezerre szűkölt ez a tábor. Ez nem is volna rossz eredmény, ha nem csupán egyetlen korosztály (az ötvenes éveiket taposóké) volna, ráadásul náluk a csökkenés is kisebb mértékű: 2008 januárjától júniusáig 87, tavaly ugyanakkor 86 százalékuk tartozott az „utolsó kiadást olvasók” közé. Szignifikánsan a 15-17 évesek csúsztak az átlag alá, de itt az esés is nagyobb. 79-ről 75 százalékra szánkáztak alá.

Talán a gazdasági válsággal (és az „újságláncok” megnyúlásával) függhet össze, de a korábbi számokat is a kupacba kotorjuk, ennél is kisebb a csökkenés. A 7 millió 723 ezres adat alig hetvenezres visszaszorulást jelez.

Eközben – ha nem is nagy számban – akadtak olyan orgánumok, amelyeknek sikerült bővíteniük közönségüket. A Kiskegyed tábora a második félévben 39 ezres előrelépés után átlagosan 925 ezer olvasóval a második, míg az aranyérmes Story és a Nők Lapja is 23-23 ezret lépett előre. Így alakult ki 1,176 milliós, illetve 876 ezres eredményük. A napilap-piacon – minden újdonságot mellőzve – továbbra is a Blikk áll az élen, ezer híján 1,1 millió rndszeres olvasóval, második a Metropol, amely 501, harmadik a Nemzeti Sport,amely 343 ezer embert ér el egy átlagos napon. A megyei napilapok olvasottsági mezőnyét (akárcsak a példányszám-tabellát) a Kisalföld vezeti, 278 ezres eléréssel. Második az Észak-Magyarország, 187, harmadik a Zalai Hírlap és a Vas Népe, egyaránt 182 ezer olvasóval – derül ki azIpsos Media CT adataiból

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

8 órája

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.