A most meghirdetett kezdeményezésre magyar médiatermékek jelentkezését is várják.

A Google 150 millió eurós (kb. 46,7 milliárd forint) Innovációs Alapot nyit a digitális újságírás támogatására. A Digital News Initiative (DNI) kezdeményezés keretében meghirdetett pályázatra magyar sajtótermékek jelentkezését is várják.

A Google 11 európai médiacéggel fogott össze, és ennek nyomán áprilisban indított el a DNI-t. Az indulás óta több mint 120 szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, és továbbra is lehet jelentkezni. A pályázási időszak október 22-én indult, az első szakasz december 4-ig tart, majd 2016 tavaszára tervezik a második időszakot.

Mivel lehet pályázni?

Olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek új utakat, gondolkodásmódot hoznak a digitális újságírásba, támogatják új üzleti modellek fejlődését, vagy akár megváltoztatják a digitális hírfogyasztást. A projektek lehetnek kísérleti jellegűek, de pontosan meghatározott célokkal és jelentős digitális elemmel kell rendelkezniük. A Google termékek használata nem követelmény.

Kik jelentkezhetnek?

Az Alap nyitott az Európai Unió és az EFTA területén tevékenykedő kiadóvállalatok, online szereplők, hírközléssel foglalkozó start-upok iparági társulások és egyének számára egyaránt.

Hogyan történik a finanszírozás?

Az Alap forrásai három kategóriában elérhetőek:

 • Prototípus projektek: A kategória nyitott a jelentkezési kritériumoknak megfelelő szervezetek és egyének számára 50 ezer euró (kb. 15,5 millió Ft) támogatási összegig. A pályázati projektnek korai fázisban kell lennie, kidolgozásra váró ötletekkel és ellenőrzésre váró feltételezésekkel kell rendelkezzen. Az Alap ezen projekteket nyomon követi és költségeinek 100 százalékát fedezi.
 • Közepes méretű projektek: A kategória nyitott a jelentkezési kritériumoknak megfelelő szervezetek számára 300 ezer euró (kb. 93,5 millió Ft) támogatási határösszegig. A projektek finanszírozását az Alap a megvalósítást a teljes költség 70 százalékig fedezi.
 • Nagyméretű projektek: A kategória nyitott a jelentkezési kritériumoknak megfelelő szervezetek számára 300 ezer euró (kb. 93,5 millió Ft) támogatási összeg felett. Az Alap 70 százalékig fedezi a projekt megvalósításának költségeit. A támogatás maximális összege 1 millió euró (kb. 311 millió Ft).

Az 1 millió eurós felső támogatási határ esetében kivételnek számítanak az olyan nagy projektek, amelyek együttműködésen alapulnak (pl. nemzetközi, ágazati, több szervezetet tömörítő kezdeményezések) vagy az olyan projektek, amelyekből a hírközlési ökoszisztéma fejlesztését támogatják.

Hogyan lehet jelentkezni?

A jelentkezést a Digital News Initiative honlapján lehet leadni, ahol megtalálhatóak a pályázat részletei, a jelentkezés kritériumai, szabályzata és a jelentkezési űrlap is. A pályázatot angolul kell leadni, az első jelentkezési időszak határideje 2015. december 4.

Melyek a működési elvek?

Erről a Google ezt írja: A projekt indítását széles körben végzett egyeztetések előzték meg, hogy az Alap átlátható és befogadó jelentkezési és kiválasztási folyamatokkal működjön. Kritikus fontosságú, hogy a bizalmas információk titokban maradjanak, épp ezért a jelentkezők semmilyen üzleti szempontból érzékeny vagy bizalmas információt nem adhatnak meg. Minden további részlet megtalálható a DNI honlapján.

A beérkezett projekteket első körben ágazati szereplőkből és a Google képviselőiből álló projekt csapat választja ki, akik átnézik a pályázatokat, megvizsgálják a kritériumrendszer, valamint innovációs és várható hatásuk alapján. Ez a csapat javaslatokat tesz az Alap Tanácsának a Prototípus és Közepes méretű projektek finanszírozására vonatkozóan. A pályázatok kiválasztását a jövőben 13 tagúra bővülő Tanács felügyeli, az új tagok neve az Alap honlapján lesz elérhető. A Tanács szavazással dönt a Nagyméretű projektekről.

 

A Tanács tagjai:

 • Joao Palmeiro, A Portugál Kiadók Szövetségének és a DNI Innovációs Alap Tanácsának elnöke
 • Alexander Asseily, a Jawbone alapítója és vezérigazgatója
 • Arianna Ciccone, a Perugia Nemzetközi Sajtófesztivál társalapítója és igazgatója
 • Bartosz Hojka, az Agora S.A. vezérigazgatója
 • Katharina Borchert, a Der Spiegel Online részlegének vezetője
 • Veit Dengler, a Neue Zürcher Zeitung vezérigazgatója
 • Rosalia Lloret, az Online Kiadók Európai Szövetségének intézményi kapcsolatokért felelős vezetője
 • Bruno Patino, a Journalism School Tudományos karának dékánja
 • Murdoch MacLennan, a Telegraph Media Group ügyvezető igazgatója
 • Madhav Chinnappa, a Google Hírek stratégiai partnerkapcsolatokért felelős vezetője
 • Torsten Schuppe, a Google EMEA-régióért felelős marketingvezetője
 • Ronan Harris, a Google alelnöke