Lecsaphatnak-e az európai és a hazai hatóságok a fájlcserélőkre, van-e félnivalójuk a torrentezőknek? Örülhetnek-e a zenészek, a nagy filmstúdiók, a sorozatokat gyártó tévétársaságok, akik eddig sikertelenül próbálták útját állni a tartalmaik illegális felhasználásának? A téma nemzetközileg elismert szakértője is előad a Megoldókulcs 2018 című február 21-i konferenciánkon.

Az internetes szerzői jogsértések hosszú múltra tekintenek vissza, ám az elmúlt egy évtizedben fontos dimenzióval bővült a velük szembeni fellépések eszköztára. A személyes adatok szolgáltatók általi kiadása és/vagy a végfelhasználók perlése sok országban bevett gyakorlattá vált.

Van-e egyáltalán mód a magánszemélyek adatainak szolgáltatók általi kiadására? Milyen előírásai vannak e téren az adatvédelmi jognak? És a GDPR hozhat-e ebben változást?

E kérdésekben Mezei Péter, a Szegedi Egyetem dékánhelyettese kalauzolja majd az érdeklődőket, hallgatóságot a február 21-i konferenciánkon.

Mezei Péter

 

Nézze meg Mezei Péter teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Mint arról korábban beszámoltunk, a közeljövőben oly’ mértékű változások lesznek a médiapiacot is érintő uniós jogszabályokban, mint amit legutóbb az új médiatörvény megalkotása után tapasztaltak a cégek, szolgáltatók és a fogyasztók. A végéhez közeledik az Európai Unió egyik legnagyobb vállalása, a szerzői jogrendszer digitális környezethez igazítása. A Digitális egységes piac stratégia (DSMS) egy részét tavaly már el is fogadták, idén további változások várhatóak. Májusban pedig jönnek az új adatvédelmi szabályok (GDPR).

Nem árt tehát felkészülnie a új szabályokra a hazai piacnak, csakhogy továbbra is sorjáznak a kérdések.

A Médiapiac segít a tisztánlátásban: elhozza a hazai hatóságok szakembereit, a magyar és európai bírói gyakorlatot ismerő ügyvédeket, a témát kutató jogászokat, hogy mutassák be, mit hoz a jövő, mire számíthatunk a gyakorlati jogalkalmazás során.

Itt jelentkezhet a konferenciánkra.

 

Mezei Péter a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának habilitált egyetemi docense, nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese, a finnországi Turkui Egyetem címzetes egyetemi docense. Fő kutatási és oktatási területe a digitális és összehasonlító szerzői jog. A világ számos országában tartott egyetemi és konferencia előadásokat. A Médiapiac Média és jog rovatának rendszeres szerzője.