2017. szeptember 29.

IoT-ben vezet a Vodafone

A Vodafone a piacvezető Magyarországon a hálózatra kapcsolt elektronikus eszközöknek nyújtott mobil adatszolgáltatásban - írta az IDC Hungary piackutató vállalat felmérésére hivatkozva a Vodafone Magyarország.

A közleményben idézett, az IDC Hungary által készített "M2M Hungary" (M2M: machine-to-machine, elektronikus eszközök közötti adatkapcsolat) kutatás szerint Magyarországon a gyártás, a pénzügyi szolgáltatások és a szállítmányozás területén jutnak leginkább szerephez az IoT eszközök (IoT: Internet of Things, dolgok internete, hálózatra kapcsolt elektronikus eszközök).

"Az IDC kutatása alapján az összes M2M SIM kártya 37 százalékát 2016-ban a Vodafone biztosította" - jelentette ki Király István, a Vodafone Magyarország Vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone megbízásából a Circle Research piackutató vállalat által készített 2017-es "IoT Barometer" tanulmány megállapítása szerint az internetre kapcsolt eszközöknek nyújtott mobil adatszolgáltatásban a világpiacon is vezető szerepet tölt be a Vodafone, hiszen elsőként lépte át az általa kiszolgált mobil adatkapcsolatos eszközök száma az 50 milliót.

Az IoT Barometer Magyarországot is magában foglaló EMEA-régióra (Európa, Közel-Kelet, Afrika) vonatkozó megállapításaiban kiemeli, hogy a vállalatoknak már kétharmada veszi figyelembe üzleti stratégiai döntéseiben az IoT eszközök használatának eredményeit. A megkérdezett cégek általában is nagy jövőt jósolnak az internetre kapcsolt eszközök használatának és Magyarországon is egyre több vállalat hasznosítja az új technológiában rejlő potenciált.

A globális felmérésbe bevont 1278 vállalat 77 százaléka szerint az IoT alkalmazások elterjedése az adott ország gazdasági teljesítményére is pozitív hatást gyakorol.

(mti)