2012. október 05.

Iszapkatasztrófás dokumentumfilm az OzoneNetwork-től

Már az iszapömlés idején is forgattak, de nemrég visszatértek megnézni, mi változott az elmúlt 2 évben. A netre is feltették a filmjüket.

Az OzoneNetwork TV stábja az iszapömlés idején is a helyszínen forgatott, és most visszatértek megnézni, mi változott az elmúlt 2 évben. A film feltárja a tragédia okait és következményeit, a településen végzett mérések döbbenetes adatait, valamint a legmodernebb számítógépes grafikákkal megmutatja, mi történt az iszapömlést megelőző pillanatokban. A netre is feltették a videót.

Magyarország történetének egyik legnagyobb környezeti katasztrófája a szemünk előtt történt, mégis rengeteg kérdés övezi még mindig. Az OzoneNetwork TV az iszapkatasztrófára emlékezve egyórás dokumentumfilmet mutatott be az eseményről és utóéletéről a tragédia második évfordulóján.

A környezetvédelemmel aktívan foglalkozó csatorna műsorkészítőinek legfontosabb célkitűzése a katasztrófa megtörténtéhez vezető okok teljes körű feltárása, de szakértők bevonásával az iszapömlés környezeti hatását és következményeit is kutatják. A filmben megszólaltatták azokat, akik az évtizedeken át féltve őrzött emléktárgyaikat, a szülői házukat, a megélhetésüket veszítették el, nyilatkozataik segítségével a tragédia lelki hátterébe nyerhetünk bepillantást.

A dokumentumfilm egyszerre vált ingyenesen elérhetővé tegnap déltől a Videa.hu és a YouTube videomegosztókon, a T-Home Moziarénában, a UPC videótárban és az OzoneNetwork TV Facebook oldalán. Csütörtök éjjel az OzoneNetwork TV-ben és a Parlament Televízióban is látható volt a magyar dokumentumfilm.


2010. október 4-én 12:25 perckor a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tízes vörösiszap-tározó kazettája átszakadt. Az egymillió köbméternyi erősen lúgos, mérgező, maró hatású zagy percek alatt elöntötte Kolontárt és Devecsert, befolyt a házakba, magával sodorta az embereket, autókat és minden mozdítható tárgyat. Tíz ember meghalt, négyszázhatan megsérültek, ebből százhúszan súlyosan. Kipusztult a Torna patak teljes élővilága, elszennyeződött a Marcal folyó, nem sokkal később pedig a szennyeződés a Dunába is bekerült.