2010. július 27.

Itt a 4G tesztpálya

A Baltikum lehet a negyedik generációs mobiltechnológia egyik európai tesztpályája. Minden feltétel adott ugyanis ahhoz, hogy itt próbálják ki a 4G-t.

A Baltikum lehet a negyedik generációs mobiltechnológia egyik európai tesztpályája. Minden feltétel adott ugyanis ahhoz, hogy itt próbálják ki a minden eddiginél nagyobb sávszélességgel dolgozó, egyben pedig hordozható technológiát. Az első lépéseket már meg is tette a szegmens egyik éllovasa helyben. És a játékos ezen a pályán már régen nem ismeretlen.

A TeliaSonera egyik vezetőjének közlése szerint lett mobilszolgáltatójukkal szeretnének elsők lenni a 4G helyi bevezetésében. Az egyik helyi hírportálnak nyilatkozva Hokan Dahlstrom azt mondta: nem dől össze a világ, ha nem ők hozzák be ezt a technológiát az országba, de azért szeretnének elsők lenni. Helyi érdekeltségük, az LMT (Latvijas Mobilais Telefons) mindenesetre alkalmas arra, hogy ilyen megoldásokat kínáljon – tette hozzá. Szerinte az itteni tapasztalatok várhatóan nem térnek majd el jelentősen a svédországitól. „Úttörőként nem az a célunk, hogy azonnal gyors terjedésnek induljon a 4G; már néhány ezer előfizetővel is elégedettek lennénk” – jegyezte meg, hozzátéve, nincsenek igazán tapasztalataik arról, milyen gyorsan fogadja be az új, másodpercenként 100 megabites sávszélességet kínáló technológiát a piac.

Szakértők szerint a lett piac azért lehet érdekes a társaság számára, mert itt jól modellezhető, milyen sansza van a 4G-nek a Svédországnál kevésbé gazdag országokban. Már csak azért is, mert az egy főre jutó nemzeti jövedelem bő harmada a svédnek. Ugyanakkor a TeliaSonera hatalmas pályaelőnyét is kihasználhatják a térségben. Lettország mellett szól, hogy miközben mindhárom balti államban ötven százalék körüli a TeliaSonera mobilpiaci részesedése, a másik két országtól eltérően itt nincsen se szélessávú, se vonalas szolgáltatása; ezeket viszont egy ügyes 4G bevezetéssel kapásból pótolhatja.

A TeliaSonera ugyanis Észtország legnagyobb távközlési cége, az Eesti Telekom kizárólagos tulajdonosa. Litvániában a piacvezető Onmitel 100, a vezetékestelefon-szegmens legnagyobbjának számító Teo LT 63 százaléka az övék, míg lett földön az LMT többsége az övék. (A Telia és a Sonera is 24,5-24,5 százalékban érdekelt a cégben, valamint együtt 49 százalékuk van a Lattelecomban, amely további 23 százalékkal bír a mobiltársaságban.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

9 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.