2014. október 02.

Itt a Facebook új vetélytársa

Az Ello manifesztója szerint a felhasználó nem termék.

Az Ello manifesztója szerint a felhasználó nem termék.

A Facebook alternatívájaként új közösségi háló született Ello néven. Nem ez az első ilyen jellegű próbálkozás, többen jártak már sikertelenül, pedig azt ígérték, jobban bánnak majd a felhasználókkal, mint Mark Zuckerberg oldala, hívja fel a figyelmet a Lastampa.it.

Az Ellónak azonban a cikk szerint van egy eddig kijátszatlan kártyája, köszönhetően annak, hogy a Facebook az anonimitás elleni elveket követve törölte több drag queen profilját, mivel valódi nevük helyett művésznevet használtak. Mint ahogy az előre látható volt, megkezdődött a kiábrándult felhasználók elvándorlása, az út pedig természetesen az Ellóhoz vezetett. "Az Ello szívesen fogadja a meleg közösséget is, és örömmel látjuk, hogy ilyen sokan jönnek át hozzánk" – mondta Paul Budnitz, az oldal alapítója.

Olyan zenészek is elkezdtek érdeklődni, akiknek elegük lett abból, hogy nem használhatnak álnevet a Facebookon. A megoldás aztán szájról szájra terjedt. Ezek után az Ello, amelyhez csak meghívó útján lehet csatlakozni (mindenkinek öt darab áll a rendelkezésére), majdnem elérhetetlenné vált, annyian csatlakoztak hozzá egyszerre. Ez pontosan óránként 31 ezer új felhasználót jelent.

Persze nem mindenkit nyűgözött le az oldal. Sokakat zavar például, hogy nem lehet blokkolni a nem kívánt ismerkedni vágyókat. Budnitz elmondása szerint a július óta aktív felület csak egy próbaverzió, a visszajelzések alapján még alakítani fogják. Dizájn szempontjából a felület minimalista, egy kis frivol beütéssel, így a különc, kevésbé konformista felhasználókat is vonzza. Az Ello közössége ezért egyelőre leginkább grafikusokból, illusztrátorokból, művészekből és más kreatívokból, a kommunikáció megszállottjaiból áll.

Budnitz üzletpolitikája szerint nem a felhasználók adataiból akar meggazdagodni, mint más közösségi hálózatok, hanem freemium szolgáltatást kíván létrehozni: az alapszolgáltatás ingyenesen hozzáférhető lesz, de az extra funkciókért fizetni kell majd. Az Ello manifesztójában is az olvasható, hogy "Nem vagy termék".

UPDATE: A Facebook reagált a drag queenek művésznevek száműzése miatti felháborodására. Igaz, mindössze annyit mondtak: a valós neveket megkövetelő policy nem fog megváltozni, ugyanakkor elnézést kérnek, amennyiben megbántották a közösséget. Igyekeznek valamilyen megoldást találni.

 

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.