2010. február 25.

Itt a Magyar Médiaindex – és máris esik

Magyar Médiaindex néven új kutatássorozat indult; a felmérés során a 100 legmeghatározóbb hirdető cég, médiavállalkozás, média- és reklámügynökség vezetőjét kérdezik arról, miként alakulnak szerintük a hazai médiaköltések negyedéves összehasonlításban. Az

Az első negyedéves felmérés során a megkérdezettek 60 százaléka vélekedett úgy, hogy az országos földi sugárzású csatornák reklámbevétele csökken, s mindössze 5 százalék látja reálisnak a növekedést. A kábeltévék esetében ugyanakkor a válaszadók több mint kétharmada növekedést prognosztizál, csupán 6 százalék valószínűsíti a csökkenést.
A napilapok, magazinok, rádiók esetében a többség – 75, 67, illetve 63 százalékos arányban – visszaesést jósol, s körülbelül 20-30 százalék közöttire tehető azok aránya, akik a változatlan költéseket tartják elképzelhetőnek. Lehetséges növekedésről a magazinoknál csupán 4, a napilapoknál 7, a rádióknál pedig 9 százalék számolt be.
A közterületi reklámozásnál valamivel több, mint 40 százalék a csökkenést várók aránya, a fennmaradó nem egészen 60 százalék körülbelül fele-fele arányban vár stagnálást, illetve bővülést. Miközben legtöbben a napilapok reklámbevételeinek hanyatlását vizionálják, majdnem ugyanennyien (71 százalék) gondolják úgy, hogy az internet növekedni fog.
A Marketing&Média és az Ipsos kutatásában részt vevők 40 százaléka nyilatkozta azt, hogy saját vállalatának médiaköltései nem változnak az első három hónapban 2009 első negyedévéhez képest, s hozzávetőlegeses ugyanannyian állították, hogy csökkentik (29%) kiadásaikat, mint ahányan növelik (31%). Szektorok szerinti bontásban legtöbben (42%) az OTC növekedésére és autó ágazat csökkenésére (71%) voksoltak. A bank-, az FMCG- és a telekommunikációs szektor esetében a megkérdezettek nagyobb hányada a változatlan médiaköltéseket vetíti előre.
Az eredmények feldolgozásánál az Ipsos minden egyes kategóriánál megnézte a csökkenést, stagnálást, illetve növekedést jóslók százalékos megoszlási arányát, majd az MRSZ reklámköltési adatait figyelembe véve az egyes médiatípusokat súlyozta, szem előtt tartva válaszadók saját cégére vonatkozó előrejelzését is. A Médiaindex bázisértéke - ha a pozitív és negatív várakozások ugyanakkorák lennének - 1000 pont lenne, de mivel az esetek nagyobb részében ezúttal inkább csökkenést várnak, az index-szám csökkent, értéke 972.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

13 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.